Husbygge i Väster Skogsta, Västerås

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m.

TREVLIG VALBORG!!!!!!!!

Publicerad 2013-04-30 10:57:45 i Allmänt,

Vilken 1:a maj present vi fick! Efter samtal med Mäklarhuset i dag så står det klart att deras värdeutlåtande för vårt bygge landar på.... 3,3 Mkr!!!!!!! Bankernas "interna" värderingar har pekat på allt mellan 2,0-2,9 Mkr. Nu har vi fått ett utlåtande från någon som vet vad hen pratar om och det känns jävligt bra att vi nu kan slippa oroas över något så trivialt som finansieringen! :D
 
Nu ska vi elda världens största majbrasa! Bort med det gamla och in med det nya!
 
VÅRKÄNSLOR!
 

Tiden går fort!

Publicerad 2013-04-26 15:29:00 i Allmänt,

För ungefär ett år sen började vi utforma planerna för vårt byggande. Vi beställde hem pallvis med inspiration i form av kataloger, hustidningar och all möjlig tänkbar inspiration. Det tog flera månader att sortera ut, klippa och klistra bland tidningarna. En del frågor var vi självklart beredda på att ställas inför men vi upptäckte ganska snart att det mesta kommer att handla om detaljer. Frågor som; Ska vi ha en- eller två plan? Spröjsat eller inte? Köksö eller bardisk? - Har alltid nån av oss haft ganska starka åsikter kring. Svårare att ta ställning kring är saker som om vi ska ha målade eller tapetserade väggar? Spotlights eller ”vanlig” armatur i badrum och kök? Vita eller träfärgade vagnsstycken på trappan? En stor hjälp i sökandet av information i sådana frågor har vi fått just från hustillverkarnas kataloger och hemsidor. En av tillverkarna som har ett gediget inspirationsgalleri är Trivselhus. På deras hemsida Trivselhus har vi spenderat mycket tid med att specialstudera olika färgval, lösningar och materialval. Duger det inte med inspirationsbilder så erbjuds det ofta visningar i nyproducerade hus.

I med och mot

Publicerad 2013-04-25 21:14:59 i Allmänt, Ekonomi, Projektering,

I går kom så äntligen det efterlängtade brunnsprotkollet. 700 l/h ger brunnen och kloridhalten ligger på 30 mg/l. Ett mycket bra resultat och det är skönt att få det kapitlet avslutat. Fakturan som också fanns bifogad är förstås inte lika rolig läsning. 40 188 kr går kalaset på, synd att vi inte kommer ha någon större glädje av de pengarna det närmaste halvårt (*TACK FÖR DET VÄSTERÅS STAD....) I samband med att vi skickade in brunnsprotokollet så bifogade vi även uppgifter över vår kontrollansvarige. I vändande mejl får vi då besked från hadläggaren på Västerås stad att han NU skickar ut info till grannarna. Något han lovade att göra för en vecka sedan. Börjar bli rejält trött på tomtarna där inne nu men jag misstänker att detta ändå bara är början...
 
Det var inte länge vi fick fira framgångarna med brunnen. I dag ringde nämligen den ena banken och meddelade att deras "internvärderare" satt en prislapp på vårt framtida hem på mellan 2,0-2,2 Mkr. Först blev vi förstås väldigt nedstämda men sen börjar vi ju förstås undra hur det är möjligt? Mindre och äldre hus med mindre tomter och lägre standard runt omkring trakten börjar ofta runt 2,5 Mkr före budgivning. Varför skulle då vår sprillans nya kåk vara mindre värd? Ne nu blir det till att köpa en riktig värdering av en riktig mäklare. Får hoppas vi hittar någon som uppskattar det lantliga lika mycket som vi gör och förstår storheten i tomten, huset och allt runt omkring!På booli.se går det att söka efter slutpriser, för den intresserad kan ni kika på min sökning här: http://www.booli.se/slutpriser/lillharad/24020/#/pris:2000000-max/
 
Det är bara att bryta ihop och komma igen. Mötet med byggfirman i måndags kändes mycket bra och vi hoppas att snart få ta del av en seriös och komplett offert!
 
I helgen blir det helt vila från husplaner då Robin åker till Nyköping och Eva-Maj ska springa terräng-DM. Mycket nöje :D
 

Tick tack

Publicerad 2013-04-22 07:47:37 i Allmänt,

 Just nu känns det som att vi bara väntar på brunnsprotokollet så att vi kan gå vidare med bygglovet. Riktigt så är det egentligen inte eftersom vi bl.a. ska träffa en byggfirma i eftermiddag och att vi även spända väntar på vad bankens mäklare har att säga ang. värderingen av huset. Eftersom vi lånar på värdet av det framtida huset är det viktigt att få får så hög värdering som möjligt...
 
I väntans tider bjuder vi på en bild från söndagen den 21/4 kl. 20:05. Utsikt från vårt blivande kök/matplats/uteplats/takkupa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vattnet flödar!

Publicerad 2013-04-15 20:36:00 i Allmänt,

I helgen har vi hängt på tomten. Hela tiden med ett ständigt skvalande i bakgrunden. De tillrinningsförbättrande åtgärderna i mitten på förra veckan blev mycket lyckade och vi har haft ett konstant flöde dygnet runt från brunnen. Flödesgarantin från borrarna ger 2400 l/dygn. Med rådande flöde har vi fått upp mer än tre gånger så mycket och detta utan att ha bottenkänning i brunnen. I morgon ska borrarna plocka upp sin lånepump och ta prover för natrium och kalium (salt). Eva-Majs snälla mamma har dock redan fixat en massa tester på vattnet och samtliga visar på bra kvalitet, enda anmärkningen hittills är en något förhöjt nivå av fluor.

Nu gäller det att snabbt som attan få kommun att accelerera med bygglovsansökan... Förväntningar, förhoppningar!
 
Kallt, klart och friskt!
 
Allt som syns är foderröret.
 
 
 
 
 
 

En dålig dag

Publicerad 2013-04-09 08:35:00 i Ekonomi,

I går hade vi en dålig dag.

Brunnsborrarna hittade inget vatten i hålet, de borrade 60 m utan resultat. Nu väntar "tilltinningsförbättrande åtgärder" då de trycker hålet med högtryck ~150 bar. Förhoppningsvis spricker då berget och vatten rinner till. Hur som helst närmar vi oss takpriset för brunnsborrningen, något vi hoppades slippa.

Förutom brunnsproblemen har vi även varit i kontakt med elnätsägaren. Det visade sig att vi missuppfattat kostnaden för anslutning till elnät. Det skåp som står 15 m utanför tomten är inte det som elnätsägaren räknar som anslutningspunkt. Deras anslutningspunkt ligger drygt 400 m norrut vilket gör att anslutningskostnaden hamnar på 67 kkr istället för 27 kkr som vi budgeterat för. En skaplig kalldusch m.a.o.

Nu kan det bara bli bättre.

Två av sju

Publicerad 2013-04-08 07:46:00 i Tomten,

Jag kunde inte hålla mig borta. I helgen började vi på allvar med att fälla de träd som tyvärr står i vägen för vårt husbygge. Totalt rör det sig om två stora fina gamla björkar, fem mindre tallar och en massa småenar och annan sly. Arbetet gick fint förutom ett smärre missöde som gjorde att det hela drog ut lite på tiden. För de kvarvarande fem träden räknar vi med cirka 1,5 h/träd, fällt, kvistat och upppkapat i 2-3 meterslängder. Det hela borde alltså vara avklarat på en arbetsdag. För den som vill ha ett riktigt bra och långt gympass så är det fritt fram att anmäla sitt deltagande i kommande röjning!
 
I kväll (måndag) ska vi träffa en elfirma för att gå igenom vår offertförfrågan. Spännande! Förhoppningsvis har också brunnsborrarna blivit klara under dagen och kan lämna besked på vad hålet kostar.

FFU

Publicerad 2013-04-06 18:17:00 i Allmänt, Ekonomi, Projektering,

Jakten på de sista offerterna håller på för fullt. Nu är det prisuppgifter för in- och utvändiga målerier som gäller. Vi har tänkt ha släta, vitmålade tak i samtliga rum. Ett tag var vi inne på pärlsponstpanel eller liknande för vissa rum men det känns som att vi avvaktar med det och bor in oss innan vi går lös allt för mycket med det lantliga stuket. Självklart är det också en kostnads- och tidsaspekt med i vårt resonemang. Att spackla och måla taket är helt klart det billigast och snabbaste sättet att färdigställa arbetet på. På innerväggarna har vi tänkt att genomgående köra med tapet. Detta är helt Eva-Majs avdelning och där har jag (Robin) mest en vetofunktion :)

Utvändigt hade vi tänkt att köra på med äkta Falu rödfärg. Men p.g.a. att Bergslagspanelen som vi tänkt använda på fasaden endast kommer grundad och förstruken med en akrylatfärg så kanske vi måste svänga över till det. Men vi får se, denna fråga har vi precis börjat rota i.

Måleriarbeten är också den delen av husbygget som vi har störst möjlighet att rycka in och jobba av lite själva. Därför ska det bli intressant att få in de här offerterna för att se vad vi kan spara på att göra lite mer jobb själva!

Tyvärr blev det inget besök hos eldabutiken i dag. Ingen panik med det besöket men det skulle kännas skönt att reda ut allt kring skorstenarna ordentligt i god tid före byggstart.

H2O

Publicerad 2013-04-05 16:05:00 i Allmänt, Bilder, Tomten,

Nu är brunnsborrarna igång. Efter lite orienteringsproblem, där det krävdes hjälp med lokalkännedom för att hitta fram, lyckades de till slut etablera sin utrustning under eftermiddagen i går. (Att de hade svårt att hitta till tomten känns som ett stort plus :D) Enligt uppgift har de även börjat med borrandet, troligen för foderrör. I dag skulle de på utbildning så färdigställandet sker på måndag. Bara att hålla tummarna för att de hittar vatten tidigt så vi slipper borra allt för djupt och även att vi slipper "tillrinningsförbättrande åtgärder".

Så här ser borr-riggen ut på plats:
 
I morgon blir det besök på Eldabutiken för lite diskussion kring skorsten m.m.
 
Trevlig helg!

Första beställningen är lagd

Publicerad 2013-04-03 15:25:00 i Allmänt, Ekonomi,

Nu har vi lagt beställning på vattenbrunn.Det blev Salabaserade BGE som fick det hedersamma uppdraget att borra vår brunn. Deras offert var som sagt väldigt lik Sandqvists brunnsborrare men vi valde BGE eftersom de är vana med trakten, har en hyfsad garanti och kan etablera sig redan i morgon och få jobbet gjort redan denna vecka.

När brunnen är borrad kommer lantmäteriet att omgående skicka in vår fastighet i registret sen gäller det att snabbt som attan ansöka om lagfart, boka samråd och skaffa en bank för finanserna. Sen SEN är det BARA att bygga :D

Full fart framåt!

Publicerad 2013-04-02 14:06:00 i Allmänt,

Framöver har vi flera möten inbokade. Det är hög tid att ta in de sista offerterna från bl.a. elinstallatörer och rörkrökare vilket kräver ordentliga genomgångar av våra tankar och idéer kring bygget. För den ekonomiska biten så har vi en bank är kvar att besöka innan vi kan börja med de förhandlingarna. Sen ska vattenbrunnen borras så snart som möjligt för att möjliggöra avstyckning och bygglov.
 
Full fart framåt med andra ord och äntligen känns det som att det rör på sig ordentligt men det är fortfarande mycket som inte är spikat ännu…
 
Bifogar bilder på rökkur och raserad vedhög. Blev som sagt mest vila från husplanerna i helgen (även om jag hann med att hugga upp några klabbar till förstås..)
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Eva-Maj & Robin Erneby

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m. Tomten är en gåva från Eva-Majs familj. Den blir cirka 3 800 kvm och husets boyta cirka 180 kvm fördelat på 1,5 plan med förhöjt väggliv. Planerad byggstart i maj 2013.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela