Husbygge i Väster Skogsta, Västerås

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m.

Oanade och fullständigt orimliga byggherrekostnader.

Publicerad 2013-08-09 08:39:00 i Allmänt, Ekonomi, Kommun, Projektering,


Att det kostar pengar att bygga hus det hade vi klart för oss från början,
men att kommunerna är pengatörstiga vampyrer som suger tusenlappar ur privatpersoner kunde vi aldrig föreställa oss.

Hittills har en stor del av våra utgifter i bygget hamnat rakt ner i det stora svarta hålet "Västerås stad".

Några så kallade byggherrrekostnader som vi fått hosta upp hittills är:

Förhandsbesked: 5 580 :-
Bygglov: 22 520 :-
Avstyckning: 26 100 :-
Nybyggnadskarta: 5 280 :-
Ansökan om bergvärme: 1 700 :-
Ansökan om avlopp: 5 900 :-

Summa: 67 000 :- (drygt 2 % av budget!!!)

Kostnader som vi undvikat trots att de borde betalas då lantmäteriet har typ monopol på tjänsterna
Utstakning: 5 340 :-
Lägeskontroll: 3 204 :-

Alla dessa kostnader får oss att undra vad det var vi egentligen betalade för när vi sökte förhandsbesked och bygglov. Vi funderar också på hur kommunen motiverar dessa kostnader.
Vi arbetar båda som konsulter och vet hur viktigt det är med transparent tidredovisning gentemot kund. Det verkar inte gälla för kommunerna. Totalt drygt 67 000 :- har de hittills sugit ur oss. Med ett konsultarvode på 1000 kr/h (HÖGT räknat) motsvarar det över 67 h arbetstid. Den ekvationen går bara inte ihop.
Det enda vi fått för pengarna är några "Det är OK". Varje gång är det vi som gjort jobbet och kommunen har bara godkänt och arkiverat våra förslag och handlingar.

Det är fan inte konstigt att det byggs så få småhus i landet idag, tyvärr är den här pengatörsten alldeles för lite debatterad för att vi skulle ha en aning om alla kostnader. Då har vi ändå lagt enormt mycket tid på att läsa in oss i ämnet! En bygglovsavgift hade räckt bra tillsammans med ett dokument som beskriver hur vi får göra och inte göra. Varför ska alla dessa byråkrater göra det svårare än vad det egentligen är????

Kommentera gärna!

Kommentarer

Postat av: Elin

Publicerad 2013-08-09 09:01:37

Oj vad vi håller med! Vi var också mycketbra pålästa om alla kostnader men är, liksom ni, överraskade av alla kostnader som kommit till från kommunen. Nu senast 6000 för lägesplacering (rita in exakt vart huset står) Många bäckar små, snart 100 000!

Postat av: Robin

Publicerad 2013-08-09 09:07:23

Ja det är helt galet. Detta med lägesplacering för ett hus på landsbygden är för mig helt vansinnigt. Hur många av de befintliga kåkarna utanför detaljplanelagt område är inmätta med millimeterprecision? Som tur är har vi utrustning och kompentens för det på jobbet men det var inte helt självklart att vi skulle få göra utstakningen själva. Helst vill de att syskonet lantmäteriet ska utföra tjänsten. Lantmäteriets löpande timtaxa är 1250 kr/h... Det är inte många seniora konsulter som kan ta ut så saftiga timpriser!

Det är klart att huset ska stå på rätt plats men det får fan inte kosta hur mycket som helst. Med modern teknik (GPS) går dessutom arbetet 1000 ggr snabbare än förr då man var tvungen att triangulera efter kända koordinater.

Jag känner mig mer å mer lurad ju mer jag funderar på eländet!

Postat av: Gunnar Munktelius

Publicerad 2013-08-11 20:59:01

Kanske läge för en byggstuderande att undersöka kommuners förfarande och agerande med små byggherrar. (Om så är, att någon kommun föredrar gruppbebyggelse av någon mystisk anledning, så borde kommunens företrädare våga stå up och säga det.) Kanske en undersökande journalist skulle sätta tänderna, med bistånd av kandidaten skulle driva frågan.

Postat av: Margareta

Publicerad 2013-08-12 14:52:28

Åhhh - vi håller med totalt! Pengarna som går till kommunen på bara administration bara rinner ur händerna! Trots att vi ändå har haft bra med koll på ex. lantmäteriet och bygglovskostnader, så har vi en saftig räkning att invänta från kommunen för ny asfalterad infart + flytt av vuxet träd på 30-35000 härliga små slantar. Känns som kommunerna skulle behöva effektiviseras och minska avgifterna... ;-)

Postat av: Per

Publicerad 2013-08-13 20:33:25

"kommunerna är pengatörstiga vampyrer som suger tusenlappar ur privatpersoner kunde vi aldrig föreställa oss."

Bwaaahaaahaa välkommen till Sverige :D
Det räcker inte med världens högsta marginalskatt?

Postat av: Robin

Publicerad 2013-08-14 08:00:13

Skatten har jag inga problem med. Den har gett oss väldigt mycket. Men avgift på avgift på avgift utan motivering börjar kännas tröttsamt. Hoppas det är slut med det nu!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eva-Maj & Robin Erneby

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m. Tomten är en gåva från Eva-Majs familj. Den blir cirka 3 800 kvm och husets boyta cirka 180 kvm fördelat på 1,5 plan med förhöjt väggliv. Planerad byggstart i maj 2013.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela