Husbygge i Väster Skogsta, Västerås

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m.

Brunnsborrning

Publicerad 2013-03-28 12:18:00 i Allmänt, Projektering,

Nu har vi samlat på oss tre offerter från brunnsborrare. En har redan prisat ut sig ur diskussionerna. Övriga två ligger väldigt nära varandra i pris och den ena träffade vi i morse. Utrustad med slagruta gjorde han ett platsbesök på tomten. Han hittade mycket vatten runt omkring på tomten och trodde inte att det ska bli något bekymmer att leta rätt på en lämplig brunnsplats. Att borra en brunn mellan 30-60 m djup kommer att landa på mellan 24-33 kkr inkl. 10 meter foderrör. Till det tillkommer sedan installation av pump för anläggningen. Vilken av borrarna vi väljer kommer att avgöras på personlig kontakt och tidsaspekten då kommun gärna vill se att det finns vatten på tomten så snart som möjligt.

Det tråkiga med dagens tomtbesök var att den perfekta vedhögen som vi knåpat ihop under de senaste helgerna tyvärr har rasat. Det var väl i och för sig ingen överraskning eftersom den stod på två decimeter snö i söderläge...

I helgen blir det mest orientering i sörmlandsskogarna och god mat vid dukade bord :) En vilohelg från husplaner med andra ord.

Spelet kan börja

Publicerad 2013-03-26 20:09:33 i Ekonomi,

I dag var vi på besök hos bank nr. 2. Inget konkret erbjudande ännu men vi fick se deras "listpriser". Redan där har de bättre erbjudande än den bank vi tidigare träffat. Den fasta avgiften var 1 000 kr lägre, årsavgiften var 0,25 % lägre och räntan 0,1 %-enheter lägre. Utan att prutkriget har börjat har vi alltså sänkt räntekostnaderna rejält. Ska bli spännande att se hur mycket vi kan pressa ner avgifterna med till slut. Fortsättning följer!

Det rullar på

Publicerad 2013-03-25 15:59:00 i Allmänt,

Nu har vi kollat av med kommun igen. Bygglovsansökan har kommit in och vi har blivit tilldelade en tjänsteman som ska handlägga ärendet. För enkelhetens skull så är det självklart inte samma handläggare som under förhandsbeskedet. Nej då. Nu har vi fått en ny. Nu är det ju i och för sig ingen större förlust då den tidigare tjänstemannan mest verkade pilla naveln och inte vara intresserad av att utföra några stordåd. Den kontakt vi haft med vår nya handläggare hittills har varit mycket bra, det går att resonera med honom och han har förmågan att själv lyfta på luren och kontakta oss!

Vi passade även på att ställa lite frågor inför bygget/bygglovet. Några bra nyheter dök upp. Bland annat krävs det inget lov för att bygga vägen, det är bara att tuta och köra. Det betyder att vi kan tjuvstarta lite med vägbygget före bygglovet är klart och på så sätt spara lite tid. Även garage/carport/förrådet togs upp. I Västerås gäller tydligen att komplementbyggnader under 50 kvm utanför planlagt område inte är bygglovspliktiga. Nu har vi ändå sökt bygglov för ett garage med carport och förråd <50 kvm men han såg inget problem med att göra ändringar av det i efterhand.

Nu är det "bara" att hoppas att han har det han behöver för att skicka ut ärendet till berörda grannar (läs släktingar) för synpunkter.

utstakning

Publicerad 2013-03-19 21:04:00 i

idag var en kollega och jag ute på tomten för att markera ut huset och få underlag till en situationsplan. Efter lite småproblem i början fick vi till slut ordning på utrustningen. Nu har vi några fler punkter än de vi redan fått av lantmäteriet. noggrannhet med 1/100 mm :)
Arbetsfordon utrustad med saftblandare.
Tomtvy från NV. Totalstationen till höger. Huset hamnar vid tallen.
 
Finjustering.

Vedhögarna från de senaste helgernas arbete.
 
Saknas något??
 

Grovutstakning och bygglovsansökan

Publicerad 2013-03-18 07:52:00 i Allmänt,

Ikväll ska vi ut med en kollega för att markera ut huset. Placeringen behövs för bygglovsansökan och markarbetena. Om allt går bra hoppas vi kunna lämna in bygglovsansökan i morgon. Sen är bollen hos kommun igen, har vi tur så dribblar de inte bort sig själva igen.

Erbjudande från en bank

Publicerad 2013-03-14 18:36:00 i Ekonomi,

Vi har fått vår första "bankoffert". Förutom att ge ett erbjudande på lånen så har de också låtit göra en förenklad förhandsvärdering. Deras mäklare trodde att värdet skulle landa mellan 2,5-2,9 Mkr. Alltså ganska prick på byggkostnaden som i dagsläget uppskattas till 2,6 Mkr.

-----------

På Er förfrågan på 2.125.000 kr i kreditiv lämnar vi följande erbjudande:

Kreditivränta 4,05% + 0,5% samt 5.000 kr i uppläggningsavgift.

Skulle Ni idag haft huset färdigtbyggt och slutbesiktat och värderat skulle bottenlånet hamna på 2,55% (80% av värdet) rörlig ränta och topplånet på 3,55% för att ge en vink om hur det sett ut om huset varit färdigt i dagsläget.

-----------

Vi tycker inte att erbjudandet är speciellt attraktivt. Men nu har vi en grund att använda i förhandlingarna med andra banker.

Det svänger fort i...

Publicerad 2013-03-13 15:59:00 i Allmänt,

Bygglovsprocessen.. Nu ligger bollen hos oss. Myndigheterna väljer att skylla på missförstånd men jag vet vad vi varit överens om. Hur som helst så ska vi nu söka bygglov. Dock utan att fastigheten är vår, vi får m.a.o. söka om bygglov på stamfastigheten. Byråkraterna frångår alltså flödet som ska gälla vilket inte gör det lättare för en lekhen att hänga med i svängarna. Vi behöver dock inte ha med alla handlingar till bygglovsansökan. Det räcker med ritningar och situationsplan baserad på nybyggnadskarta.. Nybyggnadskarta ja, den som man får när man har en fastighetsbeteckning dvs. efter att avstyckningen är klar. Men vår avstyckning blir ju klar först när vi har borrat brunnen och det kan vi göra först när bygglovet gått ut på remiss hos grannarna.... VM i moment22

Det är f-n inte klokt hur man kan krångla till en världslig sak något så förbannat. Men men, vi ser ju till att hålla tre tjänstemän på kommunen sysselsatta. De hade säkert inget bättre för sig i alla fall...

Tryggheten nu är att det är vi som bestämmer nästa steg. Huset ska stakas ut och ritningarna ska färdigställas. Work work.

Gaaaaah

Publicerad 2013-03-13 13:20:18 i Allmänt,

Strulet med myndigheterna rullar vidare. Det mesta beror troligtvis på stadsbyggnadskontorets oförmåga att kommunicera, dels med oss men även internt. Vi trodde att problemen med tillgången till vatten på tomten var röjt ur vägen och att tomten skulle vara avstyckad och klar förra måndagen. Men arkitekterna på stadsbyggnadskontoret har lyckats blanda ihop allting och tomten hänger fortfarande i luften. Det är skönt att veta att handläggarna på lantmäteriet har full koll och dessutom inte är rädda för att prata med folk! Nya tag denna vecka och med lite tur kanske tomten är vår lagom till påsk.... SUCK!

Apropå de nya ikea-köken så har jag varit i kontakt med deras kundtjänst. Luckorna kommmer ha samma utseende som tidigare men de byter namn på allting. Ramsjö kommer m.a.o. att bestå och vi får något större skåp och mindre socklar. Nice!
 
Bilder på kakel komme så fort vi tankat över bildern.
 
Råger över råger ut

Akta trappan..

Publicerad 2013-03-08 17:18:00 i Projektering,

 
Här är lite bilder på olika trappor som vi använder som inspiration. Vi har specat några krav som vi har. Bl.a. att det nedersta steget ska vara utsvängt, att vagnstycket ska vara vitt liksom stolparna medan ledaren och stegen ska vara trä. Vi får se var det landar. Trappan är kanske inte det första vi beställer men det är ändå skönt att ha koll på läget och veta att vi har diskutterat igenom saken några gånger. Det får inte bli panik när tiden rinner iväg. Trappan är en stor, fast inredningsdetalj som vi inte gärna ändrar på i efterhand!
 
 
 

Köksinspiration

Publicerad 2013-03-08 13:02:00 i Kök,

Som vi tidigare nämnt så kommer vi köpa ett kök från ikea. Helt enkelt eftersom det är j-vligt billigt och samtidigt smidigt. Planeringen kan göras hemifrån och det är lätt att komplettera utrustningen i efterhand.

Inspiration för köket har vi hämtat från den här sidan med lantkök: http://www.koksingangen.se/bildgalleri/lantliga-kok

Luckorna blir ikeas serie Ramsjö med bänksskiva i massiv ek. Det vi inte hittat ännu är handtagen till luckor och skåp, det kan hända att vi får söka efter dom någon annanstans.

/Robin

Huset ritat efter vedspisen.

Publicerad 2013-03-06 14:07:00 i Kök, Projektering,

Nu har huset fått sig en rejäl genomkörare. Eftersom vi ska ha vedspis i köket kommer det så klart bildas en del rökgaser som vill ut ur huset. Tyvärr har vi inte möjlighet att bygga varken ångsystem eller stirlingmotor, därför får det bli ett traditionellt rökrör genom huset upp över nock. Detta skapar dock en del huvudbry då vi prompt ska ha en övervåning.

Nu är köket, tvättstugan, badrummet och sovrummet samt en del fönster flyttade och förstorade/förminskade för att rökröret från helvetet ska kunna komma igenom konstruktionen utan att behöva gå rakt genom sängen i the master bedroom. Nu hamnar röret och imkanalen från spisfläkten i garderoben mellan sovrum och badrum. Bättre kan vi nog inte få till det. Förändringen är inte klubbad ännu men det känns som att vi skapat en bättre rymd i köket, med rekommenderade avstånd mellan bänkar och installationer. Tvättstugan blir något mindre men samtidigt utnyttjas golvytan mer effektivt. Förändringarna påverkar också söderfasaden. För att kunna minska badrummet på övervåningen måste fönstret flyttas utåt. Istället för ett 11/13 fönster sitter det nu 10/12 på övervåningen på södersidan. Lite mindre värme som slipper igenom på sommaren men en lite sämre symmetri för södersidan är bieffekten.

Andra nyheter är att dörren till tvättstugan är flyttad ut mot gaveln och att ett fönster har tillkommit. De förändringarna ger bättre ljus i tvättstugan och huset känns inte lika enögt som tidigare.

Ikväll blir det hem till VVS-experten för att börja kika på FTX-systemet. Ska bli spännande att se hur många förändringar vi måste göra i konstruktionen för att få fram alla kanaler till rätt rum osv.
 

Planlösning efter förändringar:
 
 
Har fått påtryckningar om att skriva roligare. Vill man ha bloggar att skratta åt är det här fel ställe, det jag kan utlova är mer inspirationsbilder och så klart bilder över bygget när det väl dragit igång.
 
Robin

Plattsättning

Publicerad 2013-03-04 18:09:00 i Allmänt,

Nu har vi haft en plattsättare på besök.En mycket trevlig kille som känns riktigt kunnig och inte minst proffsig.

Vi gick igenom de arbeten vi behöver hjälp med och han ska återkomma med offert under veckan. Förmodligen har vi varit lite naiva i vårt budgeterande för badrum och WC. Det verkar vara mer jobb med de utrymmena mot vad vi räknat med, inte minst när det gäller flytspackling! Förhoppningsvis ser han dock fördelarna med att få hela åtagande och lämnar ett konkurrenskraftigt pris.

/Robin

Flera små framsteg

Publicerad 2013-03-04 12:28:00 i Allmänt, Ekonomi, Projektering, Tomten,

Söndagen spenderades på tomten med kapning och släpning av hösten och vinterns fällda träd. Det är inte jättemycket som går till ved, det mesta är buskar och sly som vi tagit ner för att få in mer ljus på tomten. Det är ett roligt jobb som ger snabba resultat och samtidigt är grym träning. Ryggen, magen och armarna strålar av träningsvärk i dag, det är annat än efter en dag på kontoret!

I kväll ska vi träffa en plattsättare. Det var han som initierade till mötet eftersom han vill lämna en rättvis offert då det är flera jobb som kommer pågå samtidigt i huset. Något som ger fördelar eftersom han slipper åka ifrån bygget mellan flytspackling, plattsättning etc. Det vi frågat på är plattsättning i badrum, WC hall och tvättstuga. Firman verkar lovande, hoppas på ett bra möte.

Vi har också fått offert från bygdens lokala markarbetare. Verkar väldigt lovande och vi fick ett klart bättre pris än det vi fått tidigare. En del frågetecken kring offerten återstår men det känns ändå som att vi ligger nära en beställning. Skönt!

Offertjakten går vidare, närmast är det el och VVS som vi måste fokusera på. Under veckan ska vi få hjälp med lite ritningar av en expert på VVS-området!

/Robin

vem vinner?

Publicerad 2013-03-03 07:17:07 i

startar dagen i TV-soffan. mitt tips på vasaloppssegrare: Bossel Jimmie Jonsson!

/Robin

Produktiv Förmiddag

Publicerad 2013-03-02 14:21:00 i Allmänt, Ekonomi, Kök, Projektering,

I dag har vi spenderat förmiddagen på ikea och bygghandel. På ikea ritade vi upp hela köket i deras köksplaneringsverktyg och fick ut ett cirkapris; 78 kkr för Vitvaror, skåp, lådor, dörrar, bänkskiva m.m. Det enda som inte är inkluderat är egentligen inredningen till skåp och lådor, det orkade vi inte med i dag. Men vår budget på 100 kkr för köket ser ut att hålla i alla fall. Monteringen har vi tänkt att själva utföra med god hjälp av lite händiga vänner förstås!

Förutom ikea besökte vi även XL-bygg och sneglade på lite lister, foder och fönster. Eva-Maj har inte haft så mycket åsikter i fönsterfrågan tidigare men efter dagens besök lutar det ändå åt träfönster med lös spröjs. Träfönster för att utsidan blir så mycket mer levande och lös spröjs eftersom glasdelande mittpost tar bort för mycket glasyta och därmed ljusinsläpp. Sista ordet är inte sagt och det är möjligt att det blir en kombination, kanske aluminumbeklädd utsida på fönstren på övervåningen?

Vi hittade en fin profil på en allmogelist till golvet, här har vi gått från en höjd på minst 150 mm till att vara nere på 95 mm. Det duger gott och väl och kommer ge ett fint intryck och en gedigen känsla. Skurkloss är förstås obligatoriskt, det blir även hörnklossar i taket vid burspråket på bottenvåningen.

I morgon ska vi ut till Lillhärad. Det blir så klart en sväng med motorsåg och yxa på tomten. Alla vedentusiaster vet ju att den bästa tiden för kapning och klyvning är före påsk, gärna när trädet är lite fruset!

Bilder på kök och lister kommer under helgen.

/Robin

Framåt!

Publicerad 2013-03-01 08:57:00 i Allmänt, Projektering, Tomten,

Nu har vi haft mer kontakt med myndigheterna. Det är massor med frågor som dyker upp kring bygglovsansökan. Frågor som ”vanliga” byggherrar säkert har full koll på. Men eftersom det här är första och sista gången som vi bygger ett hus så är vi lite vilse emellanåt.

Det vi fått svar på är bl.a. hur pass noga det är med placeringen av huset på nybyggnadskartan. Vi har ju utrustning för utstakning och utsättning på jobbet men det känns onödigt att mäta in något på millimetern för att sen flytta det av naturliga själ vid markarbeten. Svaret var i alla fall att den inte är så noga (min fria tolkning av ett betydlig mer uttömmande och diplomatiskt svar), allt går att ändra fram till finutstakningen är gjord och nybyggnadskartan uppdaterats.

Så här ser kartan ut som vi ska placera in huset på. Som tur var var de snälla nog att skicka med en dwg-fil. Blir som att sätta svansen på grisen.. Fast tomten är förstås ingen gris...

En annan fråga var hur vi ska lösa garage/carport/förråd i ansökan. Eva-Maj och jag är inte helt överens med hur det ska se ut när det är klart. Men handläggaren tyckte det var bra om vi sökte för en stor byggnad (garage+carport+förråd) så kan vi ändra senare om vi beslutar oss för något annat. Dags att rita garage m.a.o!

I helgen blir det besök hos bygghandel för att klämma, känna och framförallt kika på/igenom fönster. Dags för beslut i något som jag tycker har varit det svåraste med hela projekteringen så här långt. Ska vi välja ett träfönster med fina detaljer eller ett underhållsfritt aluminiumbeklätt, men till vissa dela livlöst fönster? Fast glasdelande mittpost? Löstagbar spröjs?

Det blir även en sväng till ikea för att rita upp köket och få in lite prisuppgifter.

Sen blir det såklart skidåkning, både i spåret och TV-soffan. Vem som vinner vasaloppet? Bossel Jimmie Johnsson så klart!!

Löpande rapporter från helgens äventyr utlovas.

/Robin
 

Om

Min profilbild

Eva-Maj & Robin Erneby

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m. Tomten är en gåva från Eva-Majs familj. Den blir cirka 3 800 kvm och husets boyta cirka 180 kvm fördelat på 1,5 plan med förhöjt väggliv. Planerad byggstart i maj 2013.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela