Husbygge i Väster Skogsta, Västerås

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m.

Bilder från övervåning

Publicerad 2013-09-25 20:49:00 i Allmänt, Bilder,

Här är ett gäng med blandade bilder från övervåningen. Allt är färdigt för att lägga golvvärme!
 
Eva-Maj skruvar
 
 
 
Allrum övervåning
 
Badrum
 
Badrum
 
inifrån badrum mot allrum
 
Duschhörna
 
Allrum. Trappa t.h.
 
Allrum
 
Trappa
 
Stora sovrummet
 
Stora sovrummet
 
 
Stora sovrummet
Litet sovrum
 
Klädkammare
 
Utsikt från litet sovrum mot norr
 
 
Utsikt från allrum mot väster
 
 
Utsikt från stora sovrummet mot söder
 
Utsikt från stora sovrummet mot söder
 
Utsikt från badrum mot söder
 

FTX- och fönstermontage

Publicerad 2013-09-22 21:10:00 i Bilder, Konstruktion, Ventilation, fönster,

I helgen har vi monterat ventilation och fönster efter att två efterlängtade leveranser kom i veckan. I fredags värmde vi upp med lite hängrännor på utbyggnaden. Tyvärr kunde vi inte färdigställa jobbet då vi fått innerhörn till rännan (vi ska ju så klart ha ytterhörn..) men vi fick i alla fall upp rännorna och det enda som saknas nu är två hörn och två stuprör.
 
I lördags rivstartade vi med städning efter snickarna och sen montage av ventilationssystemet. FTX-aggregatet kånkades upp till vinden och sattes på (fel) plats. Eftersom vi har fått ha kvar ställningen längre än väntat kunde vi även montera kombihuven för ventilation. Den sitter nu på husets norra gavel. Kombihuven är en smart rackare som tar i friskluft i sidorna och skickar ut avluften i mitten. På så sätt minimeras risken för rundgång samtidigt som vi slipper riskabla takgenomföringar i onödan. I bilen på väg hem i lördags insåg vi dock att vi glömt montera de stora ljuddämparna till ventilationen.. Bara åka hem å sova på saken :(
 
I dag söndag fick vi börja med att göra om installationen av aggregatet. Den här gången gick det bättre och systemet är nu färdigmonterat och provkört. Det blåser på bra i donen och det känns som att aggregatet kommer att ha en rimlig ljudnivå. Det är så klart svårt att veta innan all isolering och gips kommit upp i taket. När vi väl var klara med ventilationen kastade vi oss på fönstermontaget. Efter en kort men bra introduktion körde vi tomteverkstad med invägning av skruvar, isättning av fönster, drevning och karmskruvsdragning. Smidigt som alltid när man är några händer extra så var vi klara långt före kvällning. Nu börjar huset verkligen se trevligt ut och det skulle vara väldigt skönt att bli av med byggställningen som nu mest skymmer fasaden.
 
I nästa vecka väntar mer arbete kring fönster då vi ska sätta remsor med OSB i smygarna. Det blir även finputsning på ventilationen och så klart städning. På fredag väntas leveransen av köket från IKEA och tills dess ska snedväggen bakom hällen i köket vara klar och den brandsäkra väggen bakom vedspisen måste ha fixas. Fullt upp som vanligt men det är bara roligt!!! - Nu blir det bilder!
 
Fredag eftermiddag. Fönster på plats i väntan på montage.
 
E-Ms pappa gunnar och Anders snurrar på fönster
 
Snart på plats
 
E-M drevar på. Per kontrollerar
 
Noggrannt utfört arbete!
 
Anders kollar vågen
 
Bättre kan du!
 
En mycket trevligare fasad!
 
Som vanligt vackert väder! Notera att det bandtäckta taket är klart!
 
Matpaus. Sjömansbiff. Tack till Maj-Britt för bra markservice nu igen!
 
Fina speglingar i det nya glaset!
 
Matkoma!
 
Vackert!
 
Även skoporna under burspråket klara. Plåtslagarna har gjort sitt för den här gången!
 
Detalj på kupan
Före-Efter-bild på västra fasaden. Helg 2 mot helg 5
 
Avluft och friskluft. Kondensisolerade rör in i aggregat.
 
Till- och frånluft. Ljuddämparna som orsakade dubbelt arbete närmast..
 
FTX-aggregatet. Systemair SAVE 300
 

Ketchupeffekten

Publicerad 2013-09-17 08:37:00 i Allmänt,

Efter att ha väntat i onödan på både fönster och FTX-aggregat i slutet på förra veckan verkar det som att det äntligen lossnat med leveranserna. Fönster kommer att ställas av vid huset under dagen och FTX-aggregatet levereras på torsdag förmiddag.

Inne i huset har det varit lite lugnare den senaste tiden men spackling har påbörjats där det varit möjligt. Nu är det många arbeten som pågår samtidigt och det skulle kännas bra att få jobba av några delar så att det blir helt klart. Det gäller framförallt installation av FTX och montering av fönster och gipsskivor.

Skivning pågår

Publicerad 2013-09-12 21:23:30 i Allmänt,

Just nu sätts det OSB och gips av snickarna under dagarna. Det är väldigt kul att se huset växa fram invändigt. Tyvärr har vi inte hört något om leverans av vare sig fönster eller FTX-aggregat. Får ringa och jaga lite i morgon men har inga större förhoppningar om att vi ska få det till helgen :(

Utvändigt är vi nu i princip klara. Perfekt tajmat med hyran av ställningen som gick ut i onsdags (även om ställningen blir kvar till nästa vecka). En liten del måleri under takutsprånget vid burspråket återstår dock men där står ställningen i vägen för arbetet. När ställningen försvinner och fönstren kommer på plats så blir det en bildkavalkad här på bloggen. Håll till godo! :D

Helgens arbeten

Publicerad 2013-09-08 21:07:38 i Allmänt,

Under den gångna helgen har vi mest sylsslat med diversearbeten. Bl.a. ventilationsmontering, mera målning, stiprörsmontering, isolering, städning och så har vi kånkat upp ett stort lass med OSB-skivor och gips på övervåningen så snickarna bara kan hoppa igång på måndag morgon. Nsta vecka ska bli mycket spännande, leverans av ftx-aggregat i början på veckan och fönster på fredag!

köksbeställning

Publicerad 2013-09-03 17:08:46 i Allmänt,

I dag har vi beställt köket. beräknad leveranstid för bänkskivan till köksön är 4-6 v. Hoppas vi har hunnit färdigställa allt tills dess men med tanke på de snabba resultaten hittills behöver vi knappast oro oss. så här ser det ut på bottenvåningen i dag.Skorstensmontage

Publicerad 2013-09-01 20:45:00 i Allmänt, Bilder,

I fredags missade vi en arbetsdag på bygget p.g.a. konferensresa med jobbet. Men efter en stadig hotellfrukost på lördag morgon (som vi stod oss på fram till sen kväll) körde vi på i huset från lunch istället. Under dagen monterades hängrännan på framsidan, ställningen sänktes, taksprånget grundades, en del pannor spikades och vi påbörjade arbetet med skorstenarna. Med hjälp av Eva-Majs pappa så fick vi mycket gjort trots halvdag!
 
Under söndagen fortsatte vi med skorstenarna och vi hann nästan med att montera båda två upp till nockbalken på vinden. Anders kom förbi efter lunch och satte genast ett högt tempo. Förutom skorsten la vi nockpannor på kupan. Snart är taket helt klart, även om det återstår en hel del pyssel med genomföringar för avluftning, skorstenar, imkanal m.m.
 
Första legobiten på plats. en liten klack i betong som vi gjöt under lördagen för att få skorstenen helt i våg.
 
Eva-Maj fyller botten med betong för att fästa första innerröret i.
 
Ett "speciallim" är allt som behövs för att montera bitarna.
 
Eva-Maj kämpar på med monteringen. Knappt en tredjedel av skorstenen till kaminen är nu monterad.
 
Anders är imponerad över takhöjden på krypvinden. Det var tur att han tittade förbi, tror det hade varit svårt att få Eva-Maj att klättra runt däruppe!
 
Skorstenen för kaminen färdigmonterad. Skorstenen kommer att byggas in i garderober i båda plan och försvinner på så sätt. En stor fördel är att skorstenen får byggas mot brännbart material utan vidare isolering.
 
Snickarna hade tagit ett perfekt hål i bjälklaget. Så klart!
 

Om

Min profilbild

Eva-Maj & Robin Erneby

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m. Tomten är en gåva från Eva-Majs familj. Den blir cirka 3 800 kvm och husets boyta cirka 180 kvm fördelat på 1,5 plan med förhöjt väggliv. Planerad byggstart i maj 2013.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela