Husbygge i Väster Skogsta, Västerås

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m.

Bankdiskussion

Publicerad 2014-01-28 14:31:39 i Ekonomi,

Det börjar bli dags att lägga om kreditivet till bolån. Som vi skrev i senaste inlägget så har vi klarat bygget med en mycket bra ekonomi. Belåningsgraden kommer bli cirka 72 % av värdet. Vi slipper m.a.o topplån. Rådande skatteregler säger att nybyggda hus är undantagna fastighetsavgift de första fem åren och har halverad avgift år 5-10. Vi har räknat lite på driftkostnader och kommer landa kring 1500 kr/mån (sopor, slamtömning, 4G, el, varme & varmvatten) exkl. reparaionsfond.Boendekostnaden för vårt NYA hus blir alltså ganska låg. Utan amortering (vi kommer att amortera) så landar vi på en månadskostnad likt den vi hade i vår tidigare hyreslägenhet..

Nu återstår att konkurrensutsätta bankerna och pruta ordentligt på bolåneräntorna.

Närmar oss slutet

Publicerad 2014-01-22 15:29:04 i Allmänt,

Nu är det inte mycket kvar i byggskedet. Vi hade mäklare på besök för värdering i veckan, hans utlåtande var mycket glädjande då han värderade huset till 3,2 Mkr. Med tanke på att prognosen i kreditivet pekar mot 2,3 Mkr (två fakturor återstår) så ser läget inför omläggning till bolån mycket ljust ut! :D
 
Totalt hamnar vi nånstans cirka 400 kkr under budget. En stor del av det beror av att hantverkskostnader blir mycket mindre än budget. cirka 250 kkr för snickare bland annat. Vi har m.a.o. fått lön för mödan kan man säga. Andra poster som blivit mindre mot budget är bl.a. elanslutning, försäkringar, räntor och oförutsett (budget 110 kkr). På försäkringar så slapp vi teckna byggfelsförsäkring enl. beslut från byggnadsinspektören. Nu kan man läsa i olika medier att försäkringen är på väg bort. Detta är mycket glädjande för alla husbyggare, inte minst för oss som räknas som "egenbyggare" då försäkringen visats sig vara helt verkningslös och samtidigt hutlöst dyr. I vårt bygge tecknade vi bara en villahemförsäkring via ett lokalt försäkringsbolag. Premien var ungefär lika stor som en vanlig hemförsäkring.
 
Mer infon om den totala ekonomin i bygget kommer så snart vi fördiställt alla kostnader och summerat kvittohögen :)

195 dagar sedan första spadtaget..

Publicerad 2014-01-13 11:07:06 i Allmänt,

och 149 dagar sedan resning av huset.

Många undrar hur lång tid det tar att bygga ett hus. För oss tog det cirka fyra månader men vi hade gissat på åtta. Gissningen grundade sig i diskussioner med andra husbyggare, snickare och genom sökningar på nätet. Nu har vårt bygge har flutit på väldigt bra med endast några få dagar där det varit helt lugnt. Det mesta av stopptiden berodde helt på plattans torktid. Totalt kanske det finns 14 dagar som vi kunde ha tjänat in genom att montera fönster och dörrar lite tidigare och påbörjat avfuktningen på en gång. Självklart spelar väder och vind en stor roll. I år har ju förutsättningarna för ett bra bygge varit extra gynnsamma och vi har kunnat bygga ett hus helt fritt från regn å rusk!

Det som vi nu har kvar invändigt är mest garderobsinredning. (Inte vårt fel eftersom en del av inredningen är restad på IKEA från före jul till 24 januari.) Det ska bli riktigt skönt att kunna hänga upp kläder å slippa leta i sopsäckar.. Även en del taklister saknas då vi var cirka 30 meter kort på listerna..

Utomhus kvarstår en strykning med fasadfärg. Farstun börjar bli klar med det saknas panel på sidorna, nockpannor, trappa och lite plåtarbeten. Inget som vi prioriterar just nu med -11 °C ute.

En liten bild på farstun som blev med staket i helgen som var.
 

ÄNTLIGEN

Publicerad 2014-01-02 11:05:38 i Allmänt,

Nu är vi äntligen inflyttade. Den 21 december gick lasset som planerat. Nu är även lägenhetsnycklarna inlämnade och vi är husägare och lantisar på riktigt. Vi har kommit i ordning hyfsat bra och hade fyra nattgäster över nyårshelgen. På nyårsafton var vi 11 pers utan bekymmer och det blev mycket häng i köket.
 
Vi har tagit några bilder med mobilerna men det kommer lite mer "mäklarbilder" framöver. Innan vi slutar skriva i bloggen kommer vi även att som utlovat presentera byggkostnaderna. Det återstår dock en hel del fakturor från hantverkarna så det dröjer nog någon månad tills dess.
 
Hallen sedd från groventrén. Klinker: Kalahari 46 TT
 
WC med dusch på bv. Klinker: Kalahari 33T och 10T
 
Hallen. Golvet: Ekplanka från Bauhaus.
 
Hallgolvet
 
Badrum öv. Kommod: Miller med stenskiva, ett rkiktigt fynd!
Klinker: Kalahari 33MC
 
Dusch i bad på öv. Samma klinker som tidigare. Blandare och duschset från Mora. byggehemma.se har bra priser!
 
Kamin i vardagsrum bv. Termatech 20RS med runda sidor och täljsten. Köptes som visningsex för 9000:-. ordinarie pris ca 17000:-. Kaklet på väggen är från Bauhaus Pietra Beige Natursten.
Kök helt från IKEA. 
Kakel earth antracite
Spottar från ljusexperten - Belid Cato Led-spottar.
 

Om

Min profilbild

Eva-Maj & Robin Erneby

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m. Tomten är en gåva från Eva-Majs familj. Den blir cirka 3 800 kvm och husets boyta cirka 180 kvm fördelat på 1,5 plan med förhöjt väggliv. Planerad byggstart i maj 2013.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela