Husbygge i Väster Skogsta, Västerås

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m.

Lite bildbevis

Publicerad 2013-08-29 15:06:00 i Bilder,

Här är lite bilder från byggets tredje vecka (Efter grundläggning)
 
 
 
Pelare för att klara den öppna planlösningen.
 
Eva-Maj ser till att pelarna förstyvas med rejäla träskruvar!
 
Första och siste gången hon har armen där??
 
Många var det som hjälpte till med takläggningen. Här en bild från processen när vi la om halva baksidan...
 
Pucken har snart tagit sig upp till sitt nya hem.
 
Vattenfördelare infälld i innervägg vid wc med dusch på bottenvåningen.Längst in skymtar grovkök/teknikrum. Bild tagen från entrén.
 
 
Golvvärmefördelaren i väggen under trappan (väggen saknas). Alla innerväggar är nu enklade så att elektrikern kan dra sin rör på ett smidigt sätt.
 
Köket. Bra ljusinsläpp!
 

Stort tak för hjälpen i helgen!

Publicerad 2013-08-25 20:26:00 i Allmänt, Bilder,

Under lördagen hamnade takpannorna på plats. Med stor hjälp av vänner och familj gick jobbet som smort! Det var så roligt att vi la en fjärdedel av taket två gånger!
 
På mindre än en vecka har vi alltså fått huset tätt, glespanelen klar och pannorna på. Utvändigt är det fortfarande en del plåtarbeten och verandan kvar. Nu får snickarna kliva in och börja med isolering av mellanbjälklag, FTX-system, golvspån m.m.. På måndag kommer också elektrikern och börjar dra sina tåtar och på onsdag är det dags för rörmokarna att återvända till bygget.
 
Full fart framåt som vanligt. Målet att vara inflyttad till jul känns faktiskt riktigt realistiskt just nu!
 
 
Bra blir det i alla fall. Hängrännorna är det vi själva som satt dit och en hel del plåtarbete har E-Ms bror utfört. För det belönades han med en ny plåtsax i lördags :p

En mycket lyckad start på bygget!

Publicerad 2013-08-21 22:31:00 i Allmänt, Bilder,

I helgen reste vi äntligen huset. Strax efter 0700 i lördags stod det första  blocket på plats. Innan 0900 var hela bottenvåningen monterad. Under lördagen hann vi med att montera samtliga väggblock samt lyfta upp alla takstolarna. Under söndagen kom snickarteamet ut och hjälpte till med spontluckor och pappning. Med en vältajmad pappning kunde vi andas ut när det kom en rejäl åskskur bara 20 minuter efter att vi fått dit den sista biten med papp.
 
Nu i början av veckan har vi firat vår semester med målning, montering av vindavledare, komplettering av blockskarvar och mera målning. Samtidigt har snickarna arbetat på i en rasande fart. Taket är färdigläktat och hela övervåningen är färdigglesad och plastat. Torsdag och fredag kommer att ägnas åt att färdigställa utvändigt med plåtar, knutbräder och vindskivor. Om det hinns med börjar även arbetet med att glesa undervåningen på torsdag. Under fredagen kommer det mera material i form av rännor, golvspån, pannor m.m. DHL är även på väg med skorstenarna men de har tagit paus i Eskilstuna.
 
På lördag är det dags för takläggning. Hoppas på samma flyt med vädret även i fortsättningen!
 
Nu blir det en kavalkad av bilder från början av bygget i något rörig ordning...
 
Leverans av takstolar. Inte en sekund för tidigt. Nockbalken lossade strax efter 17 på fredagskvällen!
 
Lastning av väggblock.
 
Robins far styr in paketen med gipskivor på plattan. Med materialet på plats slipper vi släpa skivor in i huset.
 
En bild på montaget strax innan frukost.
 
Om ni undrar över färgsättningen så är det gråa grundat och det röda struket en gång. En del block har vi hunnit måla innan de levererades, andra inte..
 
Vy från sydväst. Nu börjar man få en känsla om hur det kommer att bli.
 
Vy från öster. Framsidan. Bilden är tagen i söndags kväll tio minuter före regnet började ÖSA ner!
 
Eva-Maj kompletterar blockskarver med åldersbeständig tejp. Plasten och tejpen ska se till att vår svett stannar inne i huset och inte kryper ut i väggen.
 
En härlig utsiktsbild mot sydost från nocken. Bönderna har fullt upp med skörden och vi har tur med vinden. Inte roligt att få allt det dammet på ett nymålat hus!
 
Robin monterar vindavledare och cellplast. Kanske det tråkigaste momentet med hela bygget men ack så viktigt!
 

Takstolsleverans

Publicerad 2013-08-16 12:51:50 i Allmänt,

Just när vi svängde upp till tomten var avlastningen av takstolarna i full gång. det enda som saknades i leveransen av nockbalk. den ska komma vid 1500. inte en dag för tidigt! :) vi har satt up ett lånat partytält som regnskydd för helgen. hoppas vi slipper använda det!Semester och husbygge

Publicerad 2013-08-15 15:40:00 i Allmänt, Bilder,

Nu börjar äntligen vår riktiga semester med ett vältajmat husbygge som främsta sysselsättning! Ska bli riktigt skönt med lite fysiskt arbete och samtidigt få se vår dröm ta form!
 
I morgon väntar de sista förberedelserna inför helgens resning. Nu håller vi tummarna för torrt väder under resten av augusti. Då blir både bönderna och vi glada!
 
 
Här är lite bilder på och från byggställningen i går eftermiddag.
 
 
 

Dagen med stort G

Publicerad 2013-08-13 07:37:00 i Allmänt,

I dag är det så dags för gjutning. Vi tog en nervös och snabb vända till tomten i går. Lite kontrollmätning för att stilla oron :)

Allt är på sin plats, vädret är perfekt och nu kan inget gå fel! (peppapeppa)

I morgon kommer ställningen och förhoppningsvis får de upp allt på en gång. Fredag blir det lastning av bilen och på lördag 06:30 hänger första blocket i luften.

Det är nu det roliga börjar! :D

Oanade och fullständigt orimliga byggherrekostnader.

Publicerad 2013-08-09 08:39:00 i Allmänt, Ekonomi, Kommun, Projektering,


Att det kostar pengar att bygga hus det hade vi klart för oss från början,
men att kommunerna är pengatörstiga vampyrer som suger tusenlappar ur privatpersoner kunde vi aldrig föreställa oss.

Hittills har en stor del av våra utgifter i bygget hamnat rakt ner i det stora svarta hålet "Västerås stad".

Några så kallade byggherrrekostnader som vi fått hosta upp hittills är:

Förhandsbesked: 5 580 :-
Bygglov: 22 520 :-
Avstyckning: 26 100 :-
Nybyggnadskarta: 5 280 :-
Ansökan om bergvärme: 1 700 :-
Ansökan om avlopp: 5 900 :-

Summa: 67 000 :- (drygt 2 % av budget!!!)

Kostnader som vi undvikat trots att de borde betalas då lantmäteriet har typ monopol på tjänsterna
Utstakning: 5 340 :-
Lägeskontroll: 3 204 :-

Alla dessa kostnader får oss att undra vad det var vi egentligen betalade för när vi sökte förhandsbesked och bygglov. Vi funderar också på hur kommunen motiverar dessa kostnader.
Vi arbetar båda som konsulter och vet hur viktigt det är med transparent tidredovisning gentemot kund. Det verkar inte gälla för kommunerna. Totalt drygt 67 000 :- har de hittills sugit ur oss. Med ett konsultarvode på 1000 kr/h (HÖGT räknat) motsvarar det över 67 h arbetstid. Den ekvationen går bara inte ihop.
Det enda vi fått för pengarna är några "Det är OK". Varje gång är det vi som gjort jobbet och kommunen har bara godkänt och arkiverat våra förslag och handlingar.

Det är fan inte konstigt att det byggs så få småhus i landet idag, tyvärr är den här pengatörsten alldeles för lite debatterad för att vi skulle ha en aning om alla kostnader. Då har vi ändå lagt enormt mycket tid på att läsa in oss i ämnet! En bygglovsavgift hade räckt bra tillsammans med ett dokument som beskriver hur vi får göra och inte göra. Varför ska alla dessa byråkrater göra det svårare än vad det egentligen är????

Kommentera gärna!

Grundisolering och rörarbeten

Publicerad 2013-08-02 19:29:00 i Bilder, Grund,

I slutet på veckan har det varit full rulle på bygget. Plattan är färdigisolerad och i kväll läggs golvvärmen ut. Någon gång i nästa vecka blir det gjutning. Snart är det äntligen vår tur att få ta i lite :)

Om

Min profilbild

Eva-Maj & Robin Erneby

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m. Tomten är en gåva från Eva-Majs familj. Den blir cirka 3 800 kvm och husets boyta cirka 180 kvm fördelat på 1,5 plan med förhöjt väggliv. Planerad byggstart i maj 2013.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela