Husbygge i Väster Skogsta, Västerås

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m.

Västerås stad levererar igen...

Publicerad 2013-02-27 14:30:00 i Allmänt,

Nu börjar vi bli riktigt trötta på byråkraterna i Västerås stad. Det tidigare godkännandet av vår garanti för vatten av god kvalitet och mängd har nu blivit återkallad inför bygglovet. Den duger tydligen till att stycka av tomten med men till bygglovet vill de att vi ska PROVBORRA EN BRUNN. Jag har aldrig hört något så idiotiskt förr, det hade inte brunnsborrarna heller. Efter några turer fram och tillbaka har vi dock kommit fram till en kompromiss.

Vi söker bygglov, Västerås stad provar bygglovet mot grannarna i tre veckor, om ingen överklagar går ärendet vidare och vi är i princip garanterad bygglov. Då borrar vi brunnen mot en faktura på 60 dagar. När vi vet att det finns vatten av god kvalitet och mängd i brunnen så får vi bygglovet. När vi fått bygglovet kan vi söka kreditivet. När vi fått kreditivet kan vi betala brunnsborraren. Voilá så har man gjort ett litet futtigt och onödigt "problem" till flera timmars arbete och räntor på kreditivet i onödan. Just nu är Västerås stad inte värt mycket...

Möte med ett gäng härliga grabbar

Publicerad 2013-02-26 08:56:00 i Allmänt, Projektering,

I går kväll träffade vi några av de hantverkare som ska hjälpa oss med huset. Vi gick igenom lite grundförutsättningar för bygget och fick en chans att bekanta oss mer med de som ska hjälpa oss att förverkliga drömmen.

Som tidplanen ser ut just nu kommer vi att bli försenade med starten av bygget. Vi har i och för sig ingen panik att komma igång men det är klart frustrerande att inte kunna starta när vi hoppats på. Det som segar är så klart det byråkratiska. Till grund för allt ligger egentligen strulet med strandskyddet (Läs mer i tidigare poster). Detta gjorde att processen med förhandsbesked tog ett halvår. Nu är det i alla fall klart och tomten är så gott som avstyckad. Nästa steg är att söka bygglov, något som kan vara nog så tidskrävande. Just nu ligger bollen ändå hos oss och det är upp till oss att se till att ha korrekta och kompletta handlingar till ansökan. Jag har tidigare varit lite kritisk till nya PBL men något som är bra är tummen i ögat på kommunen att de måste fixa bygglovet på maximalt 10 veckor. Det gör att vi kan sätta upp en bra tidplan för den närmaste tiden. Så här tänker vi nu.

Avstyckad tomt – Vecka 12
Bygglov – Vecka 22
Byggkreditiv – Vecka 25

Först när kreditivet är i hamn kan vi egentligen starta produktionen, innan finns det ju inga pengar . Har vi tur kan materialleverantören ställa ut fakturor med längre betalningstid än 30 dagar. På så sätt skulle vi kunna tjuvstarta med blockbygget. Det är inget vi räknar med men det skulle underlätta enormt!
Förutom tidplan diskuterades också en del detaljfrågor kring huset. För att snickarna ska kunna göra vettiga kalkyler på jobbet vill de ju såklart veta vad det är de ska arbeta med. Lister, smygar, foder, innertak, panel m.m. Vi har ett hum om hur vi vill att det ska vara men vi har inte skrivit ner det i klartext. Även här ligger bollen hos oss och det kommer krävas en del arbete den närmaste tiden.

För bygglovshandlingarna ligger vi ganska bra till. Den svåra biten är försäkringarna som ska tolkas och fyllas i. Kanslisvenskan och sena kvällar gör inte saken lättare.

Vi fick även lite tips på rör-, el-, VVS- och plåtfirmor som kan vara intresserade av att räkna på lite jobb. För det behöver vi också fixa lite förfrågningsunderlag där vi specar vad vi vill ha.

Fullt upp med andra ord. Men det är riktigt skoj och det känns verkligen att det går framåt!
 
/Robin

Tips

Publicerad 2013-02-25 16:14:00 i Allmänt,

Tipsa till er som bygger/renoverar etc.
Hantverkare.se kan ni skicka ut förfrågningar till olika hanteverkare, gratis. De listar även de hantverkare som är anslutna. Verkar lovande! Testa själva!

Godkänt vatten m.m.

Publicerad 2013-02-25 11:33:00 i Allmänt, Projektering, Tomten,

Myndigheterna godkände att vi skickade in en offert från brunnsborrare som garanti för att det kommer att finnas vatten "av god kvalitet och mängd" på tomten. Nu finns inga fler hinder för avstyckningen. En sista justering av servitutet för vägen sen tar det cirka två veckor tills tomten verkligen är vår!

I helgen fortsatte vi att röja lite kring tomten. Vi kikade även lite extra på vilka träd vi kommer behöva ta ner. Tyvärr blir det nog så att tre fina tallar och en gammal björk får sätta livet till. Plus en del mindre enbuskar och småträd. Mycket ved blir det! :D

Ikväll ska vi träffa lite härliga killar som ska hjälpa oss med huset. Det blir diskussion kring tidplan, arbetsfördelning, produktionskostnad m.m. I morgon kommer en fylligare rapport från mötet. Många frågor kommer förhoppningsvis få svar ikväll! - Det går bra nu!

/Robin

Möte med bank

Publicerad 2013-02-20 10:16:00 i Ekonomi,

Igår var vi och träffade en ny bank. De tycker vårt upplägg ser bra ut men vill bl.a. ha mer poster för oförutsett i produktionskostnadskalkylen. De kräver också att kalkylen är säkrad med offerter för alla poster. Vi måste också göra en förhandsvärdering av huset utifrån ritningar och tomt så är det någon som känner en bra mäklare i Västerås så är det OK att höra av sig! :p

Det sista de vill se är att vi tar med försäkringar och garantikostnader i kalkylen. Den posten är svår att uppskatta eftersom bygget delvis är ett "egenbygge" och delvis sker uppdelat på flera mindre entreprenader.

Vi har en del att pyssla med framöver. Målsättningen just nu är att bygglovet är klart till slutet av april och att vi har startat byggkreditivet till början av maj, i vilken bank återstår att se!

Lantmätning

Publicerad 2013-02-14 11:43:00 i Allmänt,

Nu har lantmäteriet börjart arbeta på riktigt. Så här ser deras karta ut med tomtplats och väg inritad.

 
Tomtyta=3 700 m².

Lite bakgrund

Publicerad 2013-02-11 12:32:27 i Allmänt,

För er som inte blivit underrättade så här långt under resans gång tänkte jag dra lite kort om vad som hänt hittills.
 
Våra husbyggarplaner startade för cirka ett år sedan. Vi hade varit runt på lite visningar av olika gårdar på landet kring Västerås men vi fick aldrig den där "vill ha"-känslan i kroppen. Alla fastigheter var bra på sitt sätt men alla saknade också det där lilla extra. När vi funderat en stund kom vi fram till att det ofta var läget som var avgörande. Det är extremt svårt att hitta ett rimligt boende till en rimlig peng inom rimligt avstånd till Västerås. Men i Lillhärad finns allt det, utom något till salu förstås.

Så vi började promenera runt på Väster Skogsta, där Eva-Maj är uppvuxen och har sin familj på mammas sida, i jakt på en lämplig tomtplats. Till slut hade vi hittat det perfekta läget och tur som vi har så tyckte Eva-Majs morbror att köpeskillingen skulle vara noll. Vi fick alltså tomten som en tidig bröllopsperesent! Vilket vi alltid kommer var evigt tacksamma för!

Att stycka av en tomt på landsbygden kan ju knappast vara något bekymmer tänkte vi. Kommunen måste ju vara glad när ett ungt par väljer att rota sig i kommunen. Att paret dessutom väljer att bygga ett hus och på så sätt göra plats för fler invånare och dessutom bidra till en levande landsbygd, det borde ju kommunen nappa på direkt. Och visst, kommunen har inte gjort något officiellt motstånd, men däremot har man läst lagen som gud läser bibeln. Lagen säger nämligen att det ska råda strandskydd vid alla vattendrag som är markerade med ett blått streck på en viss ekonomisk karta. För vår del utgörs ett gammalt grävt dike av ett sånt streck på just den kartan. Därigenom startade en halvårslång process i att försöka övertala tjänstemännen i att diket är värdelöst och att vi bara måste få dispens från strandskyddet. Om det lyckades? Glöm det, hade vi bott i Trosa, Saltsjöbaden, eller på Lidingö hade det säkert funkat fint. Men ett myggproducerande åkerdike som ingen människa i hela landet känner till eller vill frilufta vid, där är det strikt strandskydd!!!

Vi fick till slut ge upp och flytta tomten 25 m från dikeskanten, huset måste dessutom placeras ytterligare 15 m längre upp från diket. Detta för att vår hemfridzon inte ska störa eventuella flanörer när de tar långa kvällspromenader kring stranden vid diket :p

Nu är alltså tomten utmarkerad och lantmäteriet ska mäta in den och sätta upp sina rör under denna vecka. efter det ska processen gå snabbt och vi borde ha vår tomt för utgången av februari. Nästa steg i vårt arbete bli att hitta en lämplig bank som är snäll nog med räntorna och trevlig nog med bemötandet. För att få tag på en bank måste dock alla ritningar och kalkyler vara klara. Vi har med andra ord en hel del att sysselsätta våra kvällar och helger med framöver!

Det var lite kort om vad som hänt hittills och om vad som ligger i röret.


/Robin

Planskisser

Publicerad 2013-02-10 19:33:00 i Bilder, Konstruktion, Projektering,

Det kommer säkert att ske mycket justeringar innan allt är klart men vi är ändå nöjda med huvuddragen i planritningen. En stor öppen bottenvåning med rymlig tvättstuga, liten WC med dusch, lantligt kök med öppen planlösning mot v-rum samt ett litet gästrum.

På övervåningen blir det TV-rum, 3 sovrum och ett STORT badrum.


/Robin

Möte med lantmäteriet

Publicerad 2013-02-10 19:03:00 i Allmänt, Bilder, Projektering, Tomten,

I fredags träffade jag lantmäteriet. Eva-Maj var kvar hemma för kurering. Mötet gick bra, när jag kom var tomten uppläktad och klar. Totalt 3800 m2. Större än vad vi hade tänkt men det beror främst på att miljö- och hälsoskyddsförvaltningen vill ha 50 m mellan brunn och markbädd.

Bifogar kartlänk där jag försökt rita in tomtplaceringen.

http://kartor.eniro.se/m/n0H6z

Huset kommer att placeras ungefär mitt på tomten. Idag är där blockrik terräng, kanske morän, med lite enbuskar och en större tall. Allt kommer att jämnas med marken inom snar framtid! :D

Ett något irriterande krav har ställts av kommunen.

Vi måste kunna "bevisa" att det kommer finnas vatten av god kvalitet och med bra tillrinning på tomten. Vi behöver inte borra en brunn utan det räcker med att en "sakkunnig", typ brunnsborrare el. lik, skriver ett dokument om saken. Kruxet är att det är extremt svårt att veta om det kommer finnas vatten på ett visst ställe eller inte. Hur som helst har en entreprenör lovat att vi kan hänsvisa till deras offert på brunnsborrning där de garanterar kvalitet och flöde. Hoppas det ska vara kommunens äckliga byråkrati till lags. (Jag är jävligt less på byråkratin..)

Nedan lite bilder över tomten


Vy mot söder. Eva-Majs morbror m. fru i det gula husetVy från "burspråk" mot baksidan söderut.
Husplats sett från nordost. Där tallen står kommer husets södra gavel. kanske :p

Vy från sydväst. På den här bilde syns inte husplatsen. Här råder nämligen STRANDSKYDD!
 
 


/Robin

Första bilderna på fasaderna

Publicerad 2013-02-10 18:27:00 i Bilder, Konstruktion, Projektering,

Så här har vi tänkt att våra fasader ska bli. Får se hur mycket som stämmer om typ ett år :p
Fönster på Bottenvåning är 11/13, 10/10, 11/4 och 8/14.
 
Valet av fönster är kanske det som är mest osäkert i dagsläget. Det är extremt svårt att få en bra bild framför sig om hur det kommer se ut innefrån huset. Det är också svårt att hitta information om designen på fönstrena hos tillverkarna. Det blir mycket förnstergluttande när vi är ute å åker/promenerar/cyklar :D
 
BOA cirka 180 kvm. d.v.s mätt invändigt ytterväggsmått. innerväggar, skåp, garderober etc. är inkluderat i den arean.

Välkommen till vår blogg!

Publicerad 2013-02-10 17:57:00 i Allmänt,

Nu ska vi testa att ventilera våra tankar kring husbygget här på bloggen.

 

Det kommer bli mycket bilder och ritningar. Mest ritningar nu i början.


Vi kommer att föra lite diskussioner kring val av material, lösningar m.m. Det kan bli mycket monolog men vi ser gärna fulla kommentarsfält :p


Hoppas att  det blir några som följer oss i vårt projekt, hoppas också att vi håller i och publicerar lite inlägg...

Bloggen kommer även finnas sökbar hos: http://www.vibyggerhus.se/

Om

Min profilbild

Eva-Maj & Robin Erneby

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m. Tomten är en gåva från Eva-Majs familj. Den blir cirka 3 800 kvm och husets boyta cirka 180 kvm fördelat på 1,5 plan med förhöjt väggliv. Planerad byggstart i maj 2013.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela