Husbygge i Väster Skogsta, Västerås

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m.

Kostnader

Publicerad 2013-07-25 10:01:00 i Ekonomi,

Vi valde till slut att rita vårt hus själva och bygga väggblock privat. Vår budget ligger på totalt 3 Mkr. exkl. tomt inkl. VA, el mm.

Huset blir i 1,5 plan. Hög standard på samtliga rum med allmogeprofilerade lister, massiva innerdörrar, isolerade innerväggar, OSB+gips på samtliga väggar, helkaklade bad, WC & tvättstuga/groventré, 2,5 m takhöjd bv, öppen planlösning, kamin med täljstenssidor, Gjutjärnsspis, två skorstenar (pimpsten), golvvärme uppe o. nere, bergvärme, väggtjocklek 195+45 mm isolering, platta på mark 300 mm islolering, stort kök med köksö, klinker i hall, bad, WC tvättstuga m.m.

Vi tänker utföra en del av jobben själva men har ändå räknat med att få ett "nyckefärdigt" hus i budget. För varje timma vi själva utför arbete i huset kommer totalkostnaden alltså att sjunka. Total budget för hantverkare cirka 700 kkr.

Om man ska uppge en kostnad likt de som presenteras hos hustillverkarna så skulle huset kosta: 2,5 Mkr. nyckelfärdigt inkl. grund. Med ovan nämnd standard. Den standarden till det priset finns det ingen känd hustillverkare som kan matcha.

Före och efter-bilder

Publicerad 2013-07-22 14:30:09 i Tomten,

Nu har det ju hänt väldigt mycket på tomten sedan i vintras så jag tänkte att det var dags att bjuda på några före och efter-bilder! Såna här inlägg kommer komma upp titt som tätt nu ett tag framöver :)

Måndag 15/6

Publicerad 2013-07-15 18:43:39 i Tomten,

Många tarmar ut från huset blir det :) I helgen målade vi massor av plank, troligtvis hela övervåningen! Känns riktigt bra att få göra något praktiskt på huset, lite mer tillfredsställande än allt pappersjobb.

Rörfirman kom ut idag också och pratade ihop sig med vår grävare, bra att dom kan prata med varandra, gör att vi slipper vara mellanhand och onödiga missförstånd kan byggas bort.

Lägesrapport 9/7

Publicerad 2013-07-10 07:44:46 i Tomten,

Så här såg det ut igår, alltså bara dagen efter föregående inläggs bilder. Tycker det är så häftigt att se de snabba förändringarna :)

Finutstakning

Publicerad 2013-07-08 20:07:16 i Tomten,

Nu är finutstakningen gjord! En väldigt fin kväll blev det och vi fick känna på kvällssolen också, underbart!

Full rulle!

Publicerad 2013-07-04 19:52:00 i Allmänt, Måleri, Tomten, Ytterväggar,

Samtliga intresserade och intressanta hantverkare har nu offererat oss. Vi känner oss nöjda med de sista anbuden som trillade in och det verkar som att vårt hus kommer att vara fullt av Eskilstunabor till hösten. Vi kommer redovisa priserna här när alla kontrakt är skrivna men vi kan redan nu avslöja att det är en bit upp till budget på de flesta jobben.

Efter jobbet åkte vi direkt till färgbutiken och köpte 40 l färg till huset. Dealen var att handla för minst 10 kkr cash så fick vi 1000 kr i presentkort i samma butik. Perfekt för oss som kommer bli stammisar framöver! Färgen kommer räcka till den första strykningen av väggarna. Färgen lämnade vi av vid väggblocken. Nu är hela bottenvåningen färdigspikad och taket till burspråket är färdigkonstruerat. Allt blir skitsnyggt, stabilt och det går otroligt fort!
 
 
Bottenvåning!
 
Schaktbotten

Det vitesbelagda trädet står en så länge kvar...
 
Plats för hus.
Huskram, STORA fönster blir det :D
 

Färgsättning

Publicerad 2013-07-02 20:31:00 i Allmänt, Måleri, Projektering,

Eftersom panelen till blocken endast kunde levereras med grundstrykning kommer vi att ägna en del tid åt fasadmålning den närmaste tiden. Vi har valt att hålla huset i en lantlig stil men med en modern färg. Vi har valt att använda Jotun Demidekk Ultimate helmatt, färgen som sägs hålla i upp emot 15 år efter två strykningar. Den första strykningen blir alltså nu och den andra fram i vår. Huset kommer att bli rött med Jotuns brytning "Vildvin" till ascentfärg på fönster- och dörrfoder har vi valt "Gyllenockra". Knutar, vindskivor och takfot blir även de röda liksom vinskivor och plåtar. Hängrännor, stuprör och fönsterbleck i aluzink.
 
Här är ett exempel på ett liknande hus med den färgsättning vi valt. Bild från jotun.se
Våra fönster blir dock vita och vindskivorna som sagt röda. Annars ska det stämma hyfsat :)
 

Första spadtaget!

Publicerad 2013-07-02 13:10:00 i Tomten,

Nu är grävisen igång! Vi tog en sväng på lunchen för att diskutera höjd på platta idag. På vägen dit noterade vi även att två väggblock redan var färdigspikade! Nu går det undan! :D Grävarens kommentar om husets läge/utsikt: "det är ju så man blir tårögd", det tycker vi också 😊

/Eva-Maj

Nu har bygget äntligen börjat.
 
Hålen efter de stora blocken blir den perfekta lekplatsen :)
 
 
 
Eva-Maj inspekterar schaktningen

Om

Min profilbild

Eva-Maj & Robin Erneby

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m. Tomten är en gåva från Eva-Majs familj. Den blir cirka 3 800 kvm och husets boyta cirka 180 kvm fördelat på 1,5 plan med förhöjt väggliv. Planerad byggstart i maj 2013.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela