Husbygge i Väster Skogsta, Västerås

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m.

Tidplan

Publicerad 2013-05-28 10:52:35 i Allmänt,

Nu börjar vår tidplan ta form på allvar. Blockbygget kommer förhoppningsvis rulla igång inom de närmaste veckorna och vi hoppas sätta spaden i jorden kring midsommar. Resning av hus är planerat till första veckan i augusti. I kväll ska jag träffa två olika snickarfirmor för att prata affärer på allvar. Plats för mötena är deras respektive arbetsplatser. Har en favorit just nu men det kommer krävas lite förhandlingar kring arbetstider, resor m.m. för att vi ska vara helt överens. Lite synd att vi inte kunde komma igång till juli men så är det när man har att göra med myndigheter. Ska väl egentligen inte gnälla allt för högljutt då mycket har gått vår väg i kontakterna med kommunen de senaste veckorna! Kommer nog fortsätta hålla låg profil på bloggen tills vi rullar igång med snickerierna. Det mesta är trots allt klart för start och vi väntar just nu bara på startbesked och finansiering. (Träffar banken på fredag)
 
Robin

B B B Bygglov

Publicerad 2013-05-23 12:52:56 i Allmänt, Ekonomi, Projektering,

I början på veckan var vi på besök i stadshuset i Västerås. Tekniskt samråd tillsammans med KA, Byggnadsinsp. och vår kära vän som hjälper oss med diverse tekniska bitar.
 
Mötet gick fint trots att byggnadsinspektören var mer än förvirrad och hade katastrofall koll på vilket ärende det var han hade att göra med. Den stora nyheten vid mötet var att vi kommer slippa teckna en byggfelsförsäkring. Jag har aldrig tidigare hört att någon sluppit undan den och det känns som att kommnunerna börjat lyssna på kritiken. (För er som är nyfikna kan ni googla på byggfelsförsäkring för mer info.) Vi räknar med att spara cirka 25 kkr på det. Mycket kul för de pengarna. Vi kommer även att få utföra finutstakningen själva (med hjälp av kollegor). Det ger ytterligare 5000 i besparing. Ett lyckat möte m.a.o!
 
När vi kom hem från mötet låg bygglovet i brevlådan och vi väntar nu bara på startbeskedet :D
 
Mötet med banken är flyttat till den 31 maj. Så om allt går som planerat så kan vi sätta igång med bygget i början på juni!
 
 

Energi- och effektbehovsberäkningar

Publicerad 2013-05-19 22:08:00 i Projektering,

I helgen har vi tagit de sista besluten gällande storlekar och typer på fönster. Det innebar att vi äntligen kunde färdigställa energi- och effektbehovsberäkningarna för huset. Det finns en del krav i Boverkets ByggRegler (BBR) för energiprestandan i ett hus. De viktigaste punkterna är:
 
- U-värdet för huset får som medel inte överstiga 0,40 W/m2,°C
- Ventilationsflödet måste vara minst 0,35 l/s,m2
- Den installerade el-effekten för värmeförsörjningssytemet får inte överstiga 4,5 kW
- Den årliga specifika energiomvandlingen (vid el-värmt) får inte överstiga 55 kWh/m2,år.
 
Våra beräkningar ger:
 
U-medel: 0,25 W/m2,°C
Ventilationsflöde: 66 l/s -> 0,36 l/s,m2
Installerad el-effekt (Kompressor, pump, fläkt, elpatron) <4,4 kW
Specifik energiomvandling: 26 kWh/m2,år
 
Trots att vi räknat konservativt på flera poster så klarar vi ord kraven med god marginal. Faktum är att vi skulle ha råd att ha fönster med ett u-värde på över 2,5 W/m2,°C eller helt strunta i att redovisa "gratisvärmen" och ändå ligga under kraven. För lågt ställda krav i BBR kan man ju undra...
 
Ska försöka tanka upp lite mer bilder efter samrådet på tisdag. Så länge bjuder jag på en TV4-inspirerad bänk som är utkarvad med motorsågen :)
 
 
 
 
 

U125140

Publicerad 2013-05-15 13:37:53 i Allmänt,

I rubriken kan man tro att dagens inlägg handlar om ryska ubåtar. Så är inte fallet. U125140 är ärendenumret för vår numer avslutade lantmäteriförrättning. Slutdokumentationen inkom idag och det är nu dags att söka lagfart för fastigheten. (Akten för förrättningen blev på 53 sidor...) Handläggningstiden är uppskattad till cirka fem arbetsdagar så lagfarten borde vara vår i god tid till bankmötet den 14 juni. Nästa vecka väntar tekniskt samråd med Västerås stad och kontrollansvarig. Ska bli intressant att få se lite ansikten på de handläggare vi ägnat stor tid åt det senaste halvåret.
 
I övrigt är det fortfarande skrämmande lugnt. Känns som att vi verkligen bara går och väntar på att få sätta igång på riktigt. I morgon blir det besök på fönsterbutik för att klämma å känna lite. En del beslut måste fixas till samrådet och vi måste nog även kunna visa upp en korrekt energiberäkning och lite försäkringar... Får se hur det blir med den bite :)

Stilltje

Publicerad 2013-05-10 09:44:06 i Allmänt,

Just nu råder det lite stilltje i byggplanerna. Bygglovet är som sagt under behandling och vi hoppas på besked rätt så snart. Förhandlingarna med bankerna går vidare och vi är nära en ök. med en av storbankerna. Vi håller som bäst på att knyta upp de hantverkare som vi vill anlita och väntar fortfarande på en hel del offerter. Något som är mycket irriterande är att inte en enda målerifirma har lämnat något anbud. Vi skickade ut en förfrågan för 5-6 veckor sedan och flera har bekräftat att de ska räkna på jobben. Tyvärr så verkar de endast vara intresserade av ROT-jobb (Där kan de ta ut en högre arbetskostnad). I väntan på besked så firar vi Eva-Majs födelsedag i helgen med orientering och frisk luft :)

Bygglovet

Publicerad 2013-05-03 07:46:05 i Allmänt,

Goda nyheter kring bygglovet. Det blir inget nämndeärenden så länge ingen av grannarna klagar. Det innebär att byggnadsinspektörerna kan skriva lovet omgående efter den 9 maj, då grannarnas tidsfrist går ut. När lovet är klart är det dags för tekniskt samråd, något vi kan boka in i kalendern redan nu. Startbeskedet får vi direkt efter samrådet! Nu är det ketchupeffekt känns det som :D

Om

Min profilbild

Eva-Maj & Robin Erneby

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m. Tomten är en gåva från Eva-Majs familj. Den blir cirka 3 800 kvm och husets boyta cirka 180 kvm fördelat på 1,5 plan med förhöjt väggliv. Planerad byggstart i maj 2013.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela