Husbygge i Väster Skogsta, Västerås

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m.

Ledig dag

Publicerad 2013-10-31 20:41:58 i Allmänt,

Idag har vi tagit en kort paus från bygget. Det kändes inte som att vi skulle kunna utnyttja tiden på ett bra sätt ikväll, inga småjobb att hoppa på.
 
Snickarna har krigat på i veckan med fönstersmygar, fönsterbrädor och en del foder. Slutresultatet kommer bli riktigt nice! De allmogefoder som vi köpte kommer göra sig väldigt bra i huset.
 
I nästa vecka kommer bl.a. målarna och etablerar sig. Deras uppgift blir att spackla och slipa taken. På tisdag-onsdag kommer plattsättaren och kör igång sina arbeten i badrummet på övervåningen. Eventuellt kan han även börja på bottenvåningen, det beror på hur resultatet från måndagens fuktmätning ser ut. Under 85 % RF i plattan så är det bara att tuta å köra!
 
För vår del är det mest målning av fönstersmygar just nu. Eventuellt kommer vi att bygga regelverket till farstun i helgen och fylla upp kring plintarna. När målarna är klara är det dags att färdigställa alla rummen på övervåningen.
 
 
Köket som det såg ut i veckan. Nu är det mineritskiva bakom vedspisen och snedväggen bakom spishällen är uppe. Här är alltså allt klart för målning och färdigställning.
 
Köket i 11:e byggveckan
 
 
Morgonsol
 
Huset i höstskymning från baksidan
 
En riktig favorit! :D
 
Eva-Majs mamma blandar bästa betongen!
 
Plintarna vägdes in mot en temporär regel som vi hängde i fasad med plattjärn. När ramen åker på får istället plintarnas höjd bestämma läget på regeln.
 
Mycket massor att skotta!
 
Referenser för golvsocklarnas storlek. Färdigmålad MDF 120 mm hög
 
Fönsterfoder 95 mm bred
 
 
Smygar och brädor i mdf.
 
Detalj på fräsning av fönsterbänk. Fodret ställs på bänken kant i kant med fräsningen.
 

Att tjäna pengar på IKEA

Publicerad 2013-10-22 13:52:00 i Allmänt, Ekonomi,


Nyligen när vi passerade IKEA noterade vi att de satt upp ett stort plakat med rubriken "20 % på alla vitvaror". Typiskt att vi beställde och fick vårt kök bara några veckor tidigare! Men vi tänkte att det ändå är värt besväret att kontrollera om det inte går att få motsvarande pengar tillbaka retroaktivt. Så vi begav oss till det blågula varahuset i Västerås. Där konstaterade kundtjänst att vi tyvärr beställt vårt kök för tidigt och att vi därmed inte var berättigade till rabatten. Däremot är det fortfarande möjligt att utnyttja ångerrätten på 3 månader (Eftersom vi har kvar vitvarorna i originalförpackningarna.) Men då måste vi åka tillbaka med allt till varuhuset. VI tyckte dock att det lät lite väl fyrkantigt så vi ringde till kundtjänst istället. Efter 15 minuters telefonkö stod det klart att de visst skulle sätta in pengarna på önskat konto! 6613 kr tillbaka, inte illa pinkat för 15 minuters telefonkö!

Nu är även muraren klar med vedspismonteringen och putsningen av dito. Ska bli spännande att se resultatet i kväll! Så här såg det ut i går:
 
 

Vedspisfundamentet tar form

Publicerad 2013-10-17 22:10:20 i Allmänt,

Nu har muraren börjat med vedspisfundamentet. I morgon ska spisen lyftas på plats och anslutas mot skorstenen. Skorstenen har vi placerat i tvättstugan direkt bakom vedspisen vilket gör att rökröret från spisen blir dolt med en vägg-genomföring. För att få en brandsäker vägg muras en 7 cm bred vägg upp bakom spisen. muren + 5 cm luftspalt är godkänt enl nya regler som knappt sotaren kände till. Skönt att få sakerna på plats så att vi kan fortsätta med köksmonteringen.
 
I dag blev brunnsborrarna klara med energibrunnarna. knappt ett spår på tomten.
 
På kvällen fortsatte vårt arbete med att slipa all spackling av väggarna på övervåningen. Idag hade vi munskydd för jävlar vad det dammar!
 
I helgen ska det sista slipas och eventuell komplettering med spacklingen bli av. När det är gjort börjar grundmålningen av väggarna. Under gårdagens besök hos färghandeln gjordes ett klipp när vi fick takfärgen för halva priset vid köpet av grundfärgen till väggarna. Många bäckar små...
 
Hål taget för inmurningsstos i skorsten
 
Vedspisfundament i klassiskt tegel och brandvägg i leca
 
Insidan av fundamentet är färdigputsat
 
 

Borrningsrapport

Publicerad 2013-10-16 09:55:35 i Allmänt,

Borrning av bergvärmebrunnar är påbörjad. Endast 4 m till berg och allt går bra hittills! Vi håller tummarna för att det fortsätter på det viset resten av dagen också!

 
 

Borrning på G, Murning på G, Golvläggning - Klar

Publicerad 2013-10-15 09:06:50 i Allmänt,

Efter lunch blir vi två hål rikare när borraren kommer och fixar bergvärme. Det är snabba puckar i den branchen när de helt hux flux var på tomten och etablerade sig i morse. Helt utan förvarning! :D
 
I morgon kommer muraren och påbörajar sitt arbete med vedspisen. Ska bli skönt att få det ur världen. Något som har blivit bra mycket dyrare mot vad vi hade gissat oss till.
 
Nu är golvet på övervåningen färdigt å fint blev det! Nu är allt övertäckt och spackling av väggarna är påbörjad. Golvet vi valde till övervåningen heter Oak Excellence och finns på Bauhaus för 160 kr/kvm.
 
I kväll ska vi fortsätta med köket. Bra att få undan lite skåp så muraren kommer fram ordentligt i morgon!
 

Sista biten av golvläggningen!

Golvläggning pågår!

Publicerad 2013-10-12 19:23:20 i Allmänt,

Första gången någon av oss lägger golv. Efter en trevande inledning på fredag kväll var det full far under dagen i dag. Sovrummen är i princip färdiga och med lite skicklighet är vi klara på söndag kväll. Under en sväng i till Bauhaus passade vi även på att göra ett impulsinköp av badrumsinredning till övervåningen. Den kommod som vi sneglat på i fyra veckor var nu nedsatt med 70 %. Från cirka 33000 till 11000. Ett bra pris för en väldigt fin kommod med högskåp. Skivan är dessutom i sten, tyvärr något repig men det kan vi leva med.
 
Lite osorterade bilder..
 
 
 

7 veckor sedan gjutning

Publicerad 2013-10-10 21:24:00 i Allmänt,

 
Nu har det gårr sju veckor sedan plattan gjöts. Det är helt ofattbart hur långt bygget kommit hittills. Visst har vi, tillsammans med vänner & bekanta, varit duktiga själva och lagt ner massor med tid och jobb på huset. Men utan alla fantastiska hantverkare och entreprenörer hade vi inte varit där vi är i dag!
 
Vi har nu planerat hur tidplanen för resten av byggtiden bör se ut. Eftersom vi redan har sagt upp lägenheten så måste vi vara utflyttade till den 31/12. Då vi tidigare har haft en vision om en "jul i hus" har vi nu satt inflyttningsdatum till 21/12. Dit är det bara 10 veckor!! Vi har delat de upp veckorna lite grovt i 6+4. De första sex veckorna ska ägnas åt övervåning+kök+spackling resten åt bottenvåning.
 
Bakgrunden till uppdelningen av tidplanen är att Anticimex just etablerat avfuktningsaggregat på bottenvåningen. Det görs för att den relativa fuktigheten i betongplattan inte får överstiga 85 % innan tätskikten läggs på i toa och tvättstuga (för parkettgolv gäller cirka 90 %). Anticimex bedömer att det kommer att ta cirka 6 veckor att nå dit från våra 95 % som nu råder på 40 mm djup i plattan. Under tiden som avfuktning pågår på bottenvåningen går det i princip inte att utföra andra arbeten än spackling och köksmontering där nere. Det gör att vi har den tiden på oss att färdigställa övervåningen.
 
Tidplanen känns rimligt men den ställer även krav på oss själva eftersom vi tänkt att lägga golv och sätta alla lister själva. Det som vi överlåter åt snickarna blir fönstersmygar och fönsterbänkar. Även spackling har vi tagit hjälp med då det är ett arbete som vi varken kan eller vill utföra själva!
 
I morgon smygstartar vi helgens arbete med att börja lägga golv på övervåningen. Som vanligt är det helt nytt för oss båda men som vanligt med god hjälp av släkt och vänner ska det gå bra!
 
I dag hade vi även besök av sotaren och en murare. Kortfattat kan sägas att besöket var väldigt bra och sotaren godkände våra lösningar för vedspis och kamin. Även taksäkerheten diskuterades och det kommer att räcka med steg till respektive skorsten (även om sotaren så klart ville att vi skulle bygga ett soldäck med taksäkerhetsanordningar över nock...) Muraren startar troligen sitt arbete i nästa vecka, hoppas bara att pengen blir rimlig. Det är inte gratis med eldstäder!
 
Nu är även taket i utbyggnaden färdigisolerad. Värmen är nu påslagen ordentligt för att få plattan att torka ut så snabbt som möjligt. Blir trevliga elräkningar framöver..
 
 
Transport av vedspisen från förvaringsplatsen. Det är händigt på landet!
 
Med god vana placerades spisen direkt in i huset. Härligt med dubbeldörrar!
 
Avfuktningsaggregat med kondensvattnet direkt kopplat till avloppet. Två offerter togs in på avfuktningstjänsten. Anticimex pris var hälften mot konkurentens...

Sprutat och (halv)klart

Publicerad 2013-10-09 07:55:50 i Allmänt,

I går kom så äntligen den efterlängtade lösullen på plats. Tyvärr har man bommat att spruta i taket för utbyggnaden på bottenvåningen :( Kanske ville isolerarna så gärna komma tillbaka till vårt fina hus? Mest troligt är att det blivit något fel i kommunikationen, igen!

Med lösullen på plats är det bara att kötta på med värmen i plattan. På torsdag etablerar anticimex utrustning för avfuktning. Det krävs för att vi ska få lägga tätskikt och golv på bottenvåningen inom rimlig tid. RF i plattan måste ner under 85 % för att tätskiktet ska få läggas. Medan bottenvåningen hängs på tork får vi fokusera på att börja färdigställa på övervåningen. I går kväll köpte vi golv som vi hoppas få börja lägga i helgen. Spackling av väggar startar på måndag. Framöver kommer vi få se lite mer av hur det egentligen kommer att se ut när det är färdigt!
 

Tyvärr är vi dåliga på att ta bilder på materialval etc. Däremot lyckades jag ta lite bilder på ullen. Inte så roligt kanske men men..
.
Vy mot söder. Skorsten, avluftning för avlopp och imkanal skymtar i bakgrunden
 
Det enda som syns av FTXaggregatet från vindstrappan
 
Vy mot norr. Skorsten från kamin i bakgrunden
 
Serviceplattforme framför FTXaggregatet. Plattformen kommer att isoleras med "vanlig"isolering som går att lyfta bort. Under plattformen ligger det redan 195mm isolering.
 
 
 
 

Utebliven lösull

Publicerad 2013-10-07 13:27:22 i Allmänt,

Det kom ingen lösull i fredags. Tyvärr verkar det som att den kommit på vift ordentligt då firman som skulle utföra det uppgett att de varit ute på jobbet (vårt hus). Ska bli spännande å se om det är någon blivande granne som fått lite extra isolerat inför vintern....
 
Annars blev det en hel del uträttat i helgen med dörrnmontering, vindsluckemontering, hängrännemontering, taktätning, 2 vändor med skräp m.m.m.m.
Eva-Maj monterar stuprör
 
Per pustar ut efter en hård arbetsdag
 
Ytterdörrarna på plats!
 
 
Nu är det hög tid att beställa trämaterial till lister, foder, golv, socklar, smygar m.m.
 

Lösull på g

Publicerad 2013-10-01 12:54:00 i Allmänt,

På fredag ska vindsutrymmet isoleras med lösull. Det innebär att allt på vinden ska vara färdigställt tills dess. Det är nu fullt upp med att göra klart ventilation, imkanal, skorstenar och avluftningar. Vi har även byggt en serviceplattform så att det blir möjligt att krypa ovanför isoleringen. När lösullen väl är på plats går det att dra på värmen ordentligt. Värmen behövs verkligen. Inte minst för att skapa ett bra arbetsklimat men även för att golv och andra trädetaljer ska ligga till sig i sitt framtida klimat innan de monteras.
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Eva-Maj & Robin Erneby

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m. Tomten är en gåva från Eva-Majs familj. Den blir cirka 3 800 kvm och husets boyta cirka 180 kvm fördelat på 1,5 plan med förhöjt väggliv. Planerad byggstart i maj 2013.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela