Husbygge i Väster Skogsta, Västerås

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m.

7 veckor sedan gjutning

Publicerad 2013-10-10 21:24:00 i Allmänt,

 
Nu har det gårr sju veckor sedan plattan gjöts. Det är helt ofattbart hur långt bygget kommit hittills. Visst har vi, tillsammans med vänner & bekanta, varit duktiga själva och lagt ner massor med tid och jobb på huset. Men utan alla fantastiska hantverkare och entreprenörer hade vi inte varit där vi är i dag!
 
Vi har nu planerat hur tidplanen för resten av byggtiden bör se ut. Eftersom vi redan har sagt upp lägenheten så måste vi vara utflyttade till den 31/12. Då vi tidigare har haft en vision om en "jul i hus" har vi nu satt inflyttningsdatum till 21/12. Dit är det bara 10 veckor!! Vi har delat de upp veckorna lite grovt i 6+4. De första sex veckorna ska ägnas åt övervåning+kök+spackling resten åt bottenvåning.
 
Bakgrunden till uppdelningen av tidplanen är att Anticimex just etablerat avfuktningsaggregat på bottenvåningen. Det görs för att den relativa fuktigheten i betongplattan inte får överstiga 85 % innan tätskikten läggs på i toa och tvättstuga (för parkettgolv gäller cirka 90 %). Anticimex bedömer att det kommer att ta cirka 6 veckor att nå dit från våra 95 % som nu råder på 40 mm djup i plattan. Under tiden som avfuktning pågår på bottenvåningen går det i princip inte att utföra andra arbeten än spackling och köksmontering där nere. Det gör att vi har den tiden på oss att färdigställa övervåningen.
 
Tidplanen känns rimligt men den ställer även krav på oss själva eftersom vi tänkt att lägga golv och sätta alla lister själva. Det som vi överlåter åt snickarna blir fönstersmygar och fönsterbänkar. Även spackling har vi tagit hjälp med då det är ett arbete som vi varken kan eller vill utföra själva!
 
I morgon smygstartar vi helgens arbete med att börja lägga golv på övervåningen. Som vanligt är det helt nytt för oss båda men som vanligt med god hjälp av släkt och vänner ska det gå bra!
 
I dag hade vi även besök av sotaren och en murare. Kortfattat kan sägas att besöket var väldigt bra och sotaren godkände våra lösningar för vedspis och kamin. Även taksäkerheten diskuterades och det kommer att räcka med steg till respektive skorsten (även om sotaren så klart ville att vi skulle bygga ett soldäck med taksäkerhetsanordningar över nock...) Muraren startar troligen sitt arbete i nästa vecka, hoppas bara att pengen blir rimlig. Det är inte gratis med eldstäder!
 
Nu är även taket i utbyggnaden färdigisolerad. Värmen är nu påslagen ordentligt för att få plattan att torka ut så snabbt som möjligt. Blir trevliga elräkningar framöver..
 
 
Transport av vedspisen från förvaringsplatsen. Det är händigt på landet!
 
Med god vana placerades spisen direkt in i huset. Härligt med dubbeldörrar!
 
Avfuktningsaggregat med kondensvattnet direkt kopplat till avloppet. Två offerter togs in på avfuktningstjänsten. Anticimex pris var hälften mot konkurentens...

Kommentarer

Postat av: Pappa Erneby

Publicerad 2013-10-10 22:10:53

Tack sotarn, bra lobbat?

Svar: Ingen överdriven lobbyverksamhet. Vi hade helt enkelt tänkt rätt! :D
Eva-Maj & Robin Erneby

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Eva-Maj & Robin Erneby

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m. Tomten är en gåva från Eva-Majs familj. Den blir cirka 3 800 kvm och husets boyta cirka 180 kvm fördelat på 1,5 plan med förhöjt väggliv. Planerad byggstart i maj 2013.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela