Husbygge i Väster Skogsta, Västerås

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m.

Äntligen färdigställda badrum

Publicerad 2014-06-29 20:00:00 i Allmänt,

Med anledning av att vi har saknat ett högskåp och foder kring dörren i badrummet på övervåningen så har vi också avvaktat med finstädningen av båda badrummen. Men nu är skåp och foder på plats så dagen har ägnats åt att skrapa färgrester och polera kakel. Nu blänker det ordentligt :D Vi använde en vanlig bilwax från biltema som vi polerade ut med trassel och torkade av efter att det fått torka en stund. Resultatet blev en högblank yta som kommer att vara enklare att hålla efter, speciellt när det gäller att ha koll på kalkfläckarna. Förutom kaklet gjorde vi även rent i övrigt. Bland annat så har det bildats en del avlagringar från vårt järn- och manganrika vatten. Fläckarna löstes enkelt upp med vanlig 12 % ättikssprit.
 
Här är lite bilder från badrummet på övervåningen. E-M konstaterade att det har större yta än hennes första studentrum...
 
 
 
 
Badkaret som vi köpte begagnat via blocket. Ingen lyxvariant men det levererar lite bubblor och är värt pengarna.
 
 
Kommod och högskåp från Miller. Vi hade en otrolig tur i vintras när vi köpte setet då det var nedsatt med 70 % på Bauhaus. Spegen är en "billig" variant från Bauhaus med beröringsfri strömbrytare i underkant
 
 

Lyftplan kreditiv

Publicerad 2014-06-19 15:15:00 i Ekonomi,

Nu är det långt mellan inläggen men vi ska försöka bättra oss..
 
Jag hittade en intressant kurva över våra ackumulerade uttag ur byggnadskredivet. Kurvan kan ses som en vägvisning när man lägger upp lyftplanen för ett bygge. I vårt fall dröjde det väldigt länge tills byggvaruhandeln fakturerade materialkostnaden (Den lodräta ökningen 2/3 in i i diagramet.) Hade de varit lite mer på tårna skulle de fakturerat minst en månad tidigare, vi tjänade några kronor i räntebesparing under tiden mao... Kurvan startar redan i april med uttag för att borra brunnen då kommun krävde kännedom om vattentillgång och kvalitet (de satans idioterna...)
 
Det intressanta är egentligen det som händer mellan mitten på juli till december och man skulle väl i praktiken kunna göra en linjär ökning med 500 000 kr/månad i utttag ur kreditivet vilket ger 2,5 Mkr på 5 månader. Det hela rimmar väldigt bra med vårt slutlån...
 
 
 
 

Elanvändning so far

Publicerad 2014-06-03 11:27:00 i Ekonomi, energi,

En stor fördel med ett nytt hus är de låga driftkostnaderna. Trots att vi har byggt in oss i ett elberoende med värmepumpen så visar de första fakturorna på ett relativt lågt energibehov. Eftersom vi installerat en separat undermätare på värmepumpens faser kan vi separera elen för värme och varmvatten från övrig hushållsel. tyvärr har vi slarvat med avläsningarna i början men de månader som vi varit duktiga pekar ändå på en väldigt lågt specifikt energibehov [kWh/m²,år]. Nu spelar det så klart in att vi bara är två snåljåpar i huset på 182 kvm men det är ändå skönt att veta att elräkningarna förblir hanterbara (Om inget händer med utvecklingen av elpriset vilket inte är troligt förräntidigast 2020) I tabellen nedan visas vår elanvändning så här långt för 2013. I kolonnen längst till höger redovisas separat avläsning för värmepumpen. Egentligen är det bara värde för maj månad som stämmer exakt, övriga är beräknade på ett eller annat sätt men totalanvändningen stämmer ändå. Det extrapolerade värde är prognosen för årets slutanvändning baserat på de första fem månaderna. Det skulle i så fall ge en specifik energianvändning på under 25 kWh/m², år för värme och varmvatten. Vi har med andra ord extremt bra marginal till BBRs puckokrav på 55 kWh/m²,år. Anledningen att jag kallar det för puckokrav är att energianvändningen är extremt individuell, ett vettigare sätt att ställa krav på byggnader är att flytta mätningarna till klimatskalet, då blir alla byggnader jämförbara, hur individen sen nyttjar byggnaden kostar bara mer eller mindre pengar. Det skulle också göra att det går att jämföra ett hus uppvärmt med fjärrvärme med ett som eldas med ved eller som ett som kör med värmepump. Lämpligast är väl då att ange gränser för vilka u-värden olika byggnadsdelar får ha som max och medel..
 
Datum Mätarställning (kWh) Förbrukning (kWh) Varav VP [kWh]
2014-05-31 2 680 315 125
2014-04-30 2 365 400 181
2014-03-31 1 965 394 280
2014-02-28 1 571 541 430
2014-01-31 1 030 699 520
  SUMMA 2349 1536
  Extrapolerat 5638 3686

Om

Min profilbild

Eva-Maj & Robin Erneby

Eva-Maj & Robin bloggar om husbygge utanför Västerås. Vi bygger ett 1,5-planshus som vi själva projekterar när det gäller ritningar, dimensionering av uppvärmning, ventilation, VA m.m. Tomten är en gåva från Eva-Majs familj. Den blir cirka 3 800 kvm och husets boyta cirka 180 kvm fördelat på 1,5 plan med förhöjt väggliv. Planerad byggstart i maj 2013.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela